SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Kronäng Arena Cup 2022

Träningsturnering inför seriespel

Vi bjuder återigen in till Kronängs vårturnering där Ni får chansen att finslipa på de sista detaljerna innan seriespelet drar igång. Välkomna till Kronäng Arena Cup! Vi spelar under lättsamma former en träningsturnering på fina Kronäng Arena i centrala Borås. Ingen åldersindelning, vi spelar enligt Västergötlands FF’s divisionsindelning.

 
Se vidare information under "Cupinformation" samt "Dokument".
KRÖNIKA: ”Pappa, kommer det att vara så här varje träning nu, att vi spelar mot andra lag?”
2022-05-05 21:56

Fler bilder (+6) >>

 

Många kan nog skriva under på att de senaste två åren har varit en tid när det ovanliga har blivit det vanliga och det onormala har blivit det normala.

 

En ungdomsturnering i fotboll, som tidigare hade varit en självklarhet, kändes plötsligt som en utopi. 

 

Saker som hade varit enkla, var nu komplicerade och att unga fotbollsspelare två år i rad gick miste om att få spela sommarcup kändes orättvist.

 

Tänk på all glädje och gemenskap de har gått miste om och det gör ont i hjärtat.

 

Visst, Kronäng Arena Cup kunde spelas redan i höstas.

 

Men att pandemin fortfarande pågick i kombination med att regnet föll under stora delar av helgen, innebar att det ändå inte kändes på riktigt.

 

När Kronäng Arena Cup 2022 spelades 23–24 april var ALLT på riktigt.

 

För de äldre lagen i turneringen är Kronäng Arena Cup en utmärkt sista förberedelse inför den kommande säsongen.

 

Många duktiga lag som verkligen vill försöka SPELA FOTBOLL bjöd på underhållande matcher.

 

Men de får ursäkta.

 

För det som är grejen med den här turneringen är att de allra yngsta får möjlighet att spela sina allra första fotbollsmatcher i livet.

 

Att få sätta på sig en matchtröja och spela mot andra lag för första gången.

 

Kan det bli större än så?

 

”Pappa, kommer det att vara så här varje träning nu, att vi spelar mot andra lag?” undrade William 8 år i Kronängs IF P2014.

 

”Kommer vi alltid att förlora alla matcher med så här mycket?” undrade en annan liten fotbollsgrabb i samma lag efter att första matchen var färdigspelad.

 

Som mest var det åtta (!) fotbollsmatcher igång samtidigt under söndagen, vilket samtidigt innebar att det var mer folk på Kronäng Arena än någonsin tidigare.

 

Att gå runt där bland planerna är en ständig påminnelse om hur vacker ungdomsidrotten kan vara och hur mycket den betyder för så många.

 

Ett av de yngre lagen hade svårt att veta hur de skulle göra en avspark i sin första match.

 

När de väl lyckades genomföra detta kritiska moment för att starta matchen satt alla samman i en stor klump med bollen i mitten.

 

Men redan efter ett par minuter lyfte de blicken och började passa bollen till varandra.

 

Plötsligt small det till med ett riktigt kanonskott och nätet fladdrade till.

 

Domaren blåste för mål och den totala euforin infann sig.

 

Spelarna var så glada att de inte vet visste vart de skulle ta vägen eller hur de skulle fira och snubblade - men det kändes inte.

 

Därefter tackades det för matchen med en väl inövad ramsa och man kunde se i deras ögon hur mycket de redan såg fram emot nästa match.

 

Det här var bara ett kort skeende i en av alla fotbollsmatcher som spelades på Kronäng Arena under en mycket lyckad fotbollshelg.

 

Spelare, ledare, småsyskon, äldre syskon, föräldrar, mor- och farföräldrar, kompisar – alla var välkomna - och alla var där.

 

Saker vi tidigare hade tagit för givet, så som en ungdomsturnering i fotboll, uppskattas desto mer nu, vilket märktes hos samtliga besökare som såg ut att trivas.

 

Som vi alla behövde det här.

 

Och visst blir man glad i hela själen när det blir uppenbart hur många ungdomar som ägnar sig åt en så vettig sysselsättning som fotboll och hur många engagerade ledare det finns som håller igång det hela?

 

Vilket viktigt arbete ni gör allihop. 

 

Ja, Kronäng Arena Cup blev återigen ett mycket väl genomfört arrangemang som aldrig hade varit möjligt om inte hela föreningen (STORT TACK alla spelare, ledare och föräldrar!) hade engagerat sig och visat vilken styrka och potential som Kronängs IF besitter.

 

STORT TACK givetvis också till alla deltagare och besökare – hoppas vi ses igen!

 

//Henrik Johansson

Att tänka på regler 7mot7
2022-04-12 08:33

 

 

Retreatlinje 

Vid inspark/målvaktsutkast eller när målvakten fångar och har kontroll över bollen i spelet måste motspelarna springa tillbaka och vara bakom retreatlinjen tills bollen är i spel. 

Du som ledare/tränare hjälper domare att de verkligen gör det och säga åt spelare som glömmer bort att ställa sig bakom retreatlinjen. Målvakten får sätta igång spelet snabbt innan alla motspelare har hunnit bakom retreatlinjen. En spelare som försöker hinna upp bakom retreatlinjen men inte gör det för att målvakten sätter igång spelet behöver inte ta hänsyn till. Däremot en spelare som glömmer bort att springa upp måste du påminna.

Inkast 

I spel 7 mot 7 börjar inkast användas i stället för sidlinjespark. Den som gör inkastet ska

  • vara vänd mot spelplanen
  • ha båda fötterna på eller utanför sidlinjen
  • kasta bollen med båda händerna och släppa bollen ovanför huvudet.

Om en spelare utför inkastet på fel sätt ska du blåsa av spelet, förklara för spelaren vad som var fel och visa hur hen ska göra. Låt sedan spelaren kasta igen. Inkastet kan tas om hur många gånger som helst, men blir fel flera gånger kan laget låta någon annan att kasta. Ledarna får sedan prata med spelaren och träna på inkast. 

 

Direkt frispark 

I spel 7 mot 7 börjar direkt frispark användas. men indirekt frispark är

  • en målvakt med händerna plockar upp en boll som har sparkats av en medspelare

(OBS! om detta händer så kommer föreningsdomarna i Kronängs IF blåsa av o tillrättavisa målvakten om regeln men kommer inte bestraffa detta med en indirekt frispark på grund av att regeln kan vara nytt för spelarna från att komma från spelform 5 mot 5)

 

  • en spelare kastar ett inkast eller slår en frispark/hörnspark/straffspark till sig själv
  • ett lag gör ett felaktigt byte. 

 

När du dömer indirekt frispark ska du markera detta genom att hålla handen rakt upp i luften. Skillnaden mellan en indirekt frispark och en direkt frispark är att en indirekt frispark inte får slås direkt i motståndarlagets mål, utan att den rör någon annan spelare. Om en spelare slår en indirekt frispark direkt i mål ska du döma inspark/målvaktsutkast. 

 

Inspark/målvaktsutkast 

inspark/målvaktsutkast när hela bollen har passerat mållinjen på marken eller i luften efter det att den sist har rört vid en spelare i det anfallande laget. Detta gäller när det inte har blivit mål. 

Spelet sätts i gång genom att målvakten rullar eller kastar ut bollen. Målvakten får även lägga ner bollen till sig själv och slå en passning med fötterna. Tänk också att målvakten Ej får göra utsparkar

 

Hörnspark 

hörnspark när hela bollen har passerat över mållinjen på marken eller i luften efter det att den har rört vid en spelare i det försvarande laget. Detta gäller när det inte har blivit mål.  

Mål kan göras direkt från hörnspark. Bollen ska ligga still, och en spelare i det anfallande laget ska sparka bollen. 

 

Underläge med mer än fyra mål 

Vid underläge med fyra mål eller fler får laget som ligger under spela med sex spelare tills ställningen är lika. 

 

Regel 12 

Grundregeln är att varning och utvisning inte ska användas för domare utan detta ansvar är från ledare/tränare i det laget, men som domare kan u använda detta om man anser att det behövs. Ledarna tar ett stort ansvar. Som domare kommer prata med ledarna före matchen och komma överens om att alla ska bidra till bra stämning och bra förutsättningar. 

Domare ska alltid i första hand prata med den spelare som har gjort ett regelbrott som kan leda till varning eller utvisning. Ledarna ska byta ut spelaren för att kunna prata med hen i lugn och ro. Spelaren får då även en möjlighet att förklara sitt beteende och en stund att hämta sig från situationen. 

Om varken spelaren eller ledarna tar vara på denna möjlighet så har domare rätt att dela ut en varning eller visa ut spelaren. En utvisad spelare får ersättas med en ny spelare. 

 

Att tänka på regler 5mot5
2022-04-12 08:06Domar Regler 5mot5        

                       

Regel 12 - Ojuste spel och olämpligt uppträdande 

Varning och utvisning används inte. Om en spelare beter sig olämpligt får hen byta med en annan spelare. Här måste obs! ledarna ta ett stort ansvar. Som domare ska du prata med ledarna före matchen och komma överens om att alla ska bidra till bra stämning och bra förutsättningar. 

 

Målvaktsutkast 

Om bollen passerar över mållinjen men inte går in i målet och bollen sist vidrörde en spelare i det anfallande laget dömer du målvaktsutkast. Spelet sätts igång genom att målvakten rullar ut bollen. Målvakten får även rulla eller lägga ner bollen till sig själv och slå en passning på marken. 

Bollen är i spel när den lämnat målvaktens händer.  

 

Hörnspark 

En spelare slår hörnsparken från hörnet där långlinjen och kortlinjen möts genom att passa bollen efter marken. Spelaren får inte göra mål direkt från hörnspark. Om det händer går hörnsparken om. 

 

Straffspark/straffområde 

Det finns inget straffområde, och därför kan du inte döma straffspark.  

Målvakten får ta bollen med händerna i närheten av målet. 

 

Frispark 

Vid frispark startar spelet genom att en spelare passar bollen på marken. Spelaren får inte skjuta direkt i mål. Om det händer går frisparken om. Vid frispark får Spelaren driva bollen framåt men måste passa bollen för att mål får göras

 

Sidlinjespark istället för inkast

Spel 5 mot 5 kan spelas med och utan sarg. Om bollen passerar sidlinjen eller går över sargen ska du inte döma inkast. I stället startar spelet med en sidlinjespark där bollen passerade sidlinjen. En spelare sätter igång spelet genom att sparka eller driva bollen (på samma sätt som vid frispark). 

 

Retreatlinje 

När målvakten har bollen under kontroll i sina händer backar motståndarna till sin egen planhalva. Mittlinjen fungerar då som en så kallad retreatlinje. 

 

Underläge med mer än fyra mål 

Vid underläge med fyra mål eller fler får laget som ligger under spela med sex spelare tills ställningen är lika. 


mvh
Micke Gul
Kronängs IF

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
Kronängs IF startsida, 04/07 11:51 
Kronängs IF startsida, 30/06 09:08 
Kronängs IF startsida, 29/06 14:53 
Kronängs IF startsida, 02/06 10:43 
Kronängs IF startsida, 18/05 14:29 
 
Sponsorer