C-Z Sport
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Välkommen till Kronängs IF:s Juniorlag
Kronängs juniorlag är ett gäng härliga, charmiga fotbollsgrabbar som drivs av en glädje och kompromisslös kärlek till fotbollen, vilket gör att det aldrig blir ointressant eller intetsägande att följa de här starka karaktärerna. 
Ett ständigt pågående kaos, som växlar mellan att vara kontrollerat och okontrollerat, är en passande beskrivning av det här laget - så om ni vill ha lugn och ro får ni följa några andra istället. 
Inför säsongen 2017 gick P03 och P04 samman till en än mer slagkraftig grupp. En grupp där många av killarna har spelat ihop sedan de var 5-6 år gamla, samtidigt som det har anslutit både nya och nygamla spelare genom åren.
Inför 2019 har våra sköna 05:or också anslutit och förstärkt spelartruppen mer ytterligare ungdomlig entusiasm. 
För tillfället har vi därmed en spännande spelartrupp på omkring 20 stycken spelare och ser med stor nyfikenhet fram emot en ny oförutsägbar fotbollssäsong där vi kommer ställa upp med ett juniorlag i pojkar division 2. 
De två punkter vi ser som de absolut viktigaste byggstenarna för en stabil grund är: 
1. Ett korrekt uppträdande mot såväl varandra, motståndare som domare, alldeles oavsett om det står 3-0 eller 0-3 på resultattavlan. 
2. Att vi kämpar och gör vårt absolut bästa i alla lägen. 
Så länge dessa båda grundläggande krav uppfylls finns det inga gränser för hur mycket roligt vi kommer att kunna hitta på tillsammans. För så länge vi har skoj ihop kommer vi aldrig att kunna förlora i det långa loppet. Under tiden är det såklart jättetrevligt om vi vinner fotbollsmatcher, spelar bra fotboll och ser en positiv utveckling hos killarna såväl på som utanför planen. 
Tack vare killarna själva och flertalet hjälpsamma föräldrar har vi en hel del filmat material som publiceras i form av filmer på lagets egen Youtube-kanal där man kan ta del av äkta fotbollsglädje, fotbollsgodis och en hel del annat smått och gott. 
Vi försöker åka på så många cuper som möjligt under inomhussäsongen och siktar även på att kunna åka på en sommarturnering varje år - som i somras då vi åkte till Halmstad och spelade. Det långsiktiga målet är att åka på Gothia Cup om ett par år - då det är en sprakande fotbollsfest som alla fotbollsspelare borde få uppleva. 
Vi har också som ambition att emellanåt ägna oss åt lagbyggande aktiviteter så som pristävlingar, lazergame, bowling, shuffleboard m.m. då det alltid är lika roligt att se killarna lösa problem tillsammans som inte har med fotboll att göra. 
Vi som har förmånen att träna, coacha och framförallt lära känna de här fina killarna är Robert "Robban" Andersson, Mikael "Domarvännen" Hultman, Frederik Kjellberg och Henrik Johansson. 
Om ni har några frågor, tankar, funderingar eller glada tillrop är det bara att höra av sig. 
KRÖNIKA: Ungdomarnas motståndskraft – något vi alla kan lära oss något viktigt av!
2021-05-09 11:12

Fler bilder (+6) >>

 

Vart skulle ungdomarna ta vägen?

 

Det fanns en tid i vintras när det fanns anledning till ordentlig oro i och med att det då inte ens var tillåtet att träna utomhus.

 

Att futsal-säsongen ställdes in var till en början svårt att acceptera (med tanke på hur roligt det är) - men i slutändan givetvis lätt att förstå.

 

Men när ungdomarna nu varken fick träna inomhus ELLER utomhus – vart tusan skulle de ta vägen då?

 

Skulle de i stället samlas hemma hos varandra och spela FIFA på Playstation efter att innan ha varit och handlat chips på ICA Maxi som uppladdning?

 

Var det ett bättre alternativ än att idrotta ute i det fria?

 

Eller hur var det tänkt?

 

Som ledare för ett gäng fotbollsgrabbar som inte hade haft något riktigt uppehåll på drygt fem år var det en svårhanterlig känsla av maktlöshet.

 

Som klubb kunde vi inte gärna gå emot rekommendationerna – hur bisarra de än var - och arrangerade därför inga träningar.

 

Vägrade låta idiotin stå i vägen

 

Men känslan av oro och maktlöshet, övergick snabbt i framtidstro och hopp när man fick se hur killarna själva tog initiativ till egenträning – MITT I VINTERN (!).

 

Utestängda från de låsta idrottshallarna, vägrade de låta denna grova idioti stå i vägen för deras fotboll.

 

Att se ungdomar i 16–18-års-åldern ge sig ut i kylan och snön (i stället för att sitta hemma och deppa), var inspirerande och gav en själv styrka att orka kämpa vidare under en svår tid som ingen kunde säga något tvärsäkert om.

 

Sämre förutsättningar än någonsin – men…

 

Efter att ha hållit i gång på egen hand under många veckor, insåg makthavarna till slut sitt grova misstag och tillät återigen träning.

 

Då fanns det en ny motståndare för killarna att hantera.

 

För nu hade vi en snötäckt plan och en kommun som tyckte det var viktigare att spara pengar än att skotta i ordning den enda yta de nu hade möjlighet att träna på.

 

Korkade är de väl säkert inte – vi får hoppas att de bara har otur när de tänker och ska göra sina prioriteringar.

 

Men var det något som stoppade grabbarna?

 

Såklart inte.

 

De kom i stället ner en halvtimme före träningen med snöskyfflar och skottade i ordning en lagom stor yta att träna på.

 

Ibland tränade de fotboll i slask, ibland uppe på snö, ibland i vattenpölar.

 

Förutsättningarna kunde knappast vara sämre.

 

Till slut borde man väl tröttna – motivationen borde väl sjunka?

 

Tvärtom.

 

Killarna i Kronängs juniorlag har snarare tränat MER (!) under den här vintern – trots att förutsättningarna har varit sämre än någonsin.

 

Vad som gör bedriften ännu starkare är ju såklart att de dessutom inte har haft några träningsmatcher att träna för eller att se fram emot.

 

Trots det har de kommit ner till Kronäng Arena med en sprudlande energi och verkligen gjort det bästa av situationen.

 

Plötsligt gick allt blixtfort!

 

När FHM till slut (kanske alldeles för sent?) insåg att träning inte räcker i längden för att hålla ungdomar motiverade att fortsätta med sin idrott – går det ju såklart inte att överdriva hur oerhört välförtjänt alltihop kändes när det ÄNTLIGEN (!) blev tillåtet att spela träningsmatcher igen.

 

Pang, boom, krasch.

 

Från noll till hundra.

 

Det var direkt flera klubbar som hörde av sig och vips så fanns det tre matcher inbokade i kalendern.

 

Skillnad på 6 dagar och 6 månader

 

Den första träningsmatchen spelades borta mot Rydboholm i söndags och den mest njutbara upplevelsen var när killarna satt och bytte om på läktaren inför matchen.

 

Att få se blickarna som var fyllda av glädje, hunger och iver.

 

Det var ju faktiskt nästan ett halvår sedan (!) senast.

 

Matchen i sig blev en tuff uppgift för Kronäng mot ett fysiskt starkt och omställningsskickligt Rydboholm.

 

Men vad gjorde väl det?

 

I stället för 6 månader – var det ju nu 6 dagar till nästa match där de skulle ha möjlighet att ta revansch på sig själva.

 

Ja, för under lördagen kom Gånghester/Målsryd på besök till Kronäng Arena och då kunde ett mer avslappnat Kronäng (som kanske var lite väl övertända i första matchen mot RSK) spela ut på ett helt annat sätt.

 

Försvarsspelet var bra över hela planen – framför allt var det kul att se hur pressen var mer kollektiv och aggressiv – och i anfallsspelet både sökte och hittade killarna vägvinnande kombinationer på få tillslag i stället för bolltransporter.

 

Det var över lag ett moget uppträdande från ett gäng fotbollsgrabbar som börjar bli stora på riktigt i och med att de flesta nu fyller antingen 17 eller 18 år i år.

 

Föredömen för oss alla

 

Det är inte alltför ovanligt att höra hur dagens ungdomar är både bortskämda och lata – och det kan väl säkert stämma i många sammanhang.

 

Men om man ser till hur det här gänget har hanterat en svår tid med ett halvår långt matchuppehåll går det inte att benämna dem på något annat sätt än som föredömen.

 

Den motståndskraft och ”gilla-läget-och-göra-det-bästa-av-situationen-mentalitet” som de här fullkomligt underbara fotbollsgrabbarna har visat upp - trots alla hinder på vägen - är något för oss äldre att lära av och hämta inspiration från.

 

Särskilt under de dagar när vi tänker negativa tankar och har svårt att härda ut i och med att allt inte är som vanligt. 

 

//Henrik Johansson

KRÖNIKA: Fotboll är inte bara en sport
2020-12-31 19:55

Fler bilder (+13) >>


När merparten ännu en gång har suttit i TV-soffan och kommenterat den rutiga färgen i tomteverkstaden, sett Peter Haber slunga ner jultomten från trappan och slitit upp paketet med det nya FIFA-spelet - infinner sig så ett lugn där man går ner i varv.


Premier League-fotboll på klassiska ”Boxing Day” i England är en vacker jultradition och visst spelades det fotboll även den här annandagen. Det var bara det att det var en annan typ av fotboll – ”den publiklösa fotbollen”. En fotboll som vi dessvärre har tvingats vänja oss vid.


Alla förstår varför läktarna behöver vara tomma och att matcherna ändå behöver spelas för att det ska finnas någon fotboll kvar att återvända till när väl allt det här är över – när det nu blir.


Men, som den oefterhärmlige fotbollsjournalisten Erik Niva uttryckte det nyligen, är det tydligt att världsfotbollen just nu bara är en sport – en idrott – när den i vanliga fall är något mycket större utifrån ett samhällsperspektiv.


Om man tittar på SVT:s medryckande dokumentär om den nyligen bortgångne Diego Armando Maradona blir det tydligt hur fotbollen kan påverka en hel stad - och till och med ett helt land.


Fotbollen som social företeelse och samlande kraft gäller såklart inte bara ute i den stora fotbollsvärlden, utan går även att koppla till en liten svartvit fotbollsklubb i utkanten av Borås.


På det stora hela har fotbollsåret i Kronängs IF ändå varit hyfsat normalt.


Vi har kunnat träna.


Vi har kunnat spela fotbollsmatcher – även om det inte räknades poäng under våren.


I somras kunde vi åka på träningsläger och uppleva ett par av årets allra ljusaste dagar på så vis att det var en påminnelse om vilken central del gemenskapen faktiskt spelar inom idrotten.   


Höstsäsongen kunde spelas klart – men därefter följde träningsstoppet.


En svår period givetvis för ett gäng fotbollsgrabbar som inte hade haft något ordentligt uppehåll på fyra år.


Killarna ska därmed ha en stor eloge för att de tog initiativ till egenträning och därigenom såg till att hålla uppe konditionen – en färskvara som går snabbt att tappa, men som tar lång tid att bygga upp igen.


Att det inte blev någon inomhussäsong är såklart beklagligt – med tanke på hur uppskattad den brukar vara - men fullt förståeligt med tanke på situationen.


Desto mer positivt då att se det här gänget ta sig ut till Kronäng Arena i decembermörkret och, redan nu, utstråla energi och hunger inför den kommande säsongen som vi hoppas ska kunna dra igång som vanligt i vår.


Om man blickar tillbaka lite, inleddes fotbollsåret 2020 med framgångar i form av en imponerande andraplats i Blåkläder Cup (oj, vad det känns länge sedan nu) och följdes av prövofylld vårsäsong.


Men efter det lyckade träningslägret i Nittorp tog allt ordentlig fart under hösten där killarna, både individuellt och som lag, tog kliv framåt och stod för många imponerande prestationer i såväl seriespelet i division fyra som i olika typer av seniormatcher.


Utifrån förutsättningarna, ett helt klart lyckat fotbollsår – även om vi är medvetna om att killarna saknar snacket i omklädningsrummet inför och efter träningar och matcher.


Fotboll får inte förminskas till det som händer innanför sidlinjen under 90 minuter plus tilläggstid.


Fotboll är tugget i omklädningsrummet.


Fotboll är resorna till bortamatcher och cuper.   


Fotboll är glädjen som uppstår när man vinner och besvikelsen som infinner sig när man förlorar.


Fotboll är fansen som har följt ett lag under lång tid och köper biljett trots att de inte kan se matchen på plats.


Fotboll är känsloyttringar.


Fotboll är något som människor samlas och socialiseras kring – oavsett nivå.  


Fotboll ger mening och framtidstro.  


Och visst är det väl så med saker man tar för givna.


Det är först när de inte finns där längre man faktiskt inser betydelsen av dem.


Det är dock viktigt att komma ihåg – att de avsteg vi nu gör från normaliteten är för att så snart som möjligt få komma tillbaka dit vi förut var.


Och om det är något fotbollsåret 2020 har fastslagit en gång för alla – så är det att fotboll är så oerhört mycket mer än bara en sport.

 

                                                ***


Det traditionsenliga säsongsfirandet blev ju tyvärr inte av – så vi får sikta på att kunna köra någon form av KICK-OFF till våren istället.


Sedan träningsuppehållet har vi hållit igång med pristävlingen ”Fotbollen vinner alltid” som har innehållit diverse olika utmaningar.


Tävlingen avgjordes under tisdagens final (i form av ett Google Meet) där David, Wile, Hannes, Edvin och Arvid placerade sig topp 5 och därmed tog hem priserna.


Stort tack till samtliga spelare och ledare för att ni har ”gillat läget”, gjort det bästa av situationen och därigenom sett till att vi i mångt och mycket fick uppleva en relativt vanlig fotbollssäsong.


Vi ser (kanske mer än någonsin) fram emot nästa!


//Henrik Johansson

Sandareds IF – Kronängs IF: Inget som kan överskugga en lyckad fotbollshöst!
2020-10-11 22:27

Fler bilder (+6) >>


Utifrån förutsättningarna, med all osäkerhet som har funnits kring precis allting i vårt samhälle, går det inte att se fotbollshösten 2020 som något annat än en succé.


Jämna fotbollsmatcher med många givande matcher i division 4-spelet, samtidigt som en del har fått möjligheten att visa framfötterna i seniorsammanhang i såväl C- som A-laget.


Gymnasiets påverkan (och säkert en del annat) har visat sig stor vad gäller mognaden hos killarna – något som också har återspeglat sig ute på fotbollsplanen.


Ja, träningslägret i Nittorp var tre härliga dagar som på något sätt blev startskottet för en riktigt kanonhöst – något som en mindre bra avslutningsmatch inte på något sätt kan överskugga.


Sammanfattning


Nej, den avslutande seriematchen mot Sandared blev inte den urladdning vi hade hoppats på.


Det var en förstahalvlek där Kronäng inte var med vare sig fysiskt eller mentalt och Sandared kunde skaffa sig en trygg tvåmålsledning, utan att ha behövt anstränga sig speciellt mycket.


Desto mer positivt att Kronäng uppträdde med en helt annan svansföring under den andra halvleken.


Passiviteten byttes sakta men säkert ut mot aggressivitet, Kronäng började vinna tillbaka boll på offensiva planhalva och kunde därigenom etablera ett tryck mot hemmalaget.


Ett reduceringsmål i läget när Felix ”Henke” Larsson avslutade strax utanför, hade med stor sannolikhet haft stor betydelse för psykologin i den här fotbollsmatchen där Kronäng nu hade kommandot.


Ett par enkla passningar inom laget och spel längs kanterna visade sig vara vägen framåt och faktum är att Kronäng skapade tillräckligt för att komma tillbaka på allvar. 


Extra glädjande med tanke på att en stor skillnad med det här gänget jämfört med i våras är förmågan att släppa resultatfixeringen och köra på ändå i tunga underlägen.


I ett par andra matcher under hösten har det lett till upphämtningar och vändningar.


Det gjorde det inte en här gången - då den målmässiga utdelningen uteblev. 


Men den andra halvleken var ändå en mer värdig avslutning på säsongen, jämfört med om det hade fortsatt som under den första.


Vill avslutningsvis rikta ett stort tack till och betona en stark beundran av våra fotbollsgrabbar som verkligen har gjort det bästa möjliga av situationen och stått för en ny innehållsrik, glädjefylld och utvecklande fotbollssäsong.


En bukett med blommor till tränarkollegorna Micke ”Domarvännen” Hultman, Frederik ”Facit” Kjellberg och Robban ”Tillslagskungen” Andersson - som ställer upp i alla lägen och alltid ser till killarnas bästa i första hand.


Skickar även med en skrivarpatron till Morgan Tidstål och Sofia Stolt som har hjälpt till att skriva ut de där laguppställningsblanketterna (som man fortfarande måste ha utskriva på papper  – trots att det har gått 20 år sedan vi bytte millenium). En imponerande långsam utvecklingstakt där måste man säga. 


                                                 ***


En C-lags-match återstår på lördag (17 oktober) innan vi på söndag (18 oktober) inleder inomhusträningen i Björkängshallen (återkommer med tid).


Utomhusträningarna fortsätter såklart precis som vanligt – för fotbollsgänget som aldrig tar uppehåll!  


//Henrik Johansson

 
Sponsorer