Kronängs IF – Sexdrega/Lockryd: Ketchupeffekt & promenad i parken!

Efter en mållös match i Äspered och en derbyförlust mot Mariedal, var det hög tid för Kronäng att studsa tillbaka hemma på Kronäng Arena mot Sexdrega/Lockryd under fredagskvällen.

Ett högmotiverat och beslutsamt hemmalag började med att göra allt rätt.

Allt – utan mål.

En ”rätt så” viktig detalj i sammanhanget.

Skulle det bli en sådan där svårsmält kväll där det mesta stämmer spelmässigt, men där ineffektiviteten framför mål straffar sig?

Frågetecknet fanns där onödigt länge – men när det väl raderades ut var det med eftertryck.

Första halvlek

Kronäng tog tag i matchen direkt och kunde/borde mer eller mindre ha avgjort den redan efter en kvart.

Den 18-årige hemvändaren Casper Svahn, som gjorde hemmadebut för A-laget, höll på att inleda målskyttet redan i den första matchminuten. Men avslutet från vänster i straffområdet mot bortre stolpen tog i insidan av densamma och ut.

Men avslutet från vänster i straffområdet mot bortre stolpen tog i insidan av densamma och ut.

Hannes Andersson piskade in ett inlägg från högerkanten som var så väl avvägt att vi nog var många som hade kunnat satsa ett 20-pack Coca Cola på ett Lucas-Nyman-mål mål i det läget – men nicken gick strax över ribban.

Lagkapten Besart Zeqiri hade även han ett skott i stolpen – så att det fortfarande var mållöst när klockan tickade upp mot 15 minuter var lika svårbegripligt som den svenska politiken.

Kronäng hade ytterligare ett par halvchanser via den ständigt djupledslöpande Lucas Nyman och Dino Ratkovic och Besart Zeqiri hade varsina avslut knappt utanför när vi började gå mot halvtidsvila.

När ett lag pressar på och pressar på utan att få utdelning brukar motståndarna, enligt ”fotbollens naturlag”, till slut få en möjlighet – så även den här gången.

I den första halvlekens sista spelminut fick Sexdrega/Lockryd kontringen de hade väntat på.

Det gick att se framför sig hur situationen skulle mynna ut i ett ledningsmål för bortalaget – det hade varit så typiskt.

Men David Stolt insåg faran, tog hemjobbet hundraprocentigt, kastade sig heroiskt in i situationen och lyckades med en klockren glidtackling förhindra avslutet, med en bula under ögat på köpet.

En nyckelsekvens för resten av matchen som otäckt nog hade kunnat bli något helt annat med bortaledning precis innan paus.

Andra halvlek

Kronäng var beslutsamma även i inledningen av den andra halvleken och fortsatte att skapa lägen framåt.

Casper Svahn och Besart Zeqiri hade varsina avslutförsök, som en föraning av vad som var på gång, innan utdelningen till slut skulle komma med runt timmen spelad och då till följd av ett läckert anfallsspel.

Emil Holmgren spelade med en rak passning förbi motståndarnas mittfält till David Stolt, som i sin tur hittade genomskäraren fram till Casper Svahn, vars inlägg från vänster nådde in till Besart Zeqiri som kapades och domaren hade inget annat val än att peka på straffpunkten.

Besart Zeqiri från elva meter brukar innebära mål och så även den här gången när Kronäng äntligen (!) kunde ta ledningen med 1-0.

Ledningsmålet innebar ”ketchupeffekt”, "proppen ur" eller vad ni nu väljer att kalla det – för efter så många missade chanser, gick plötsligt allt in.

I den 63:e matchminuten skickade Dino Ratkovic in en frispark från vänsterkanten in i straffområdet. Andrabollen hamnade framför fötterna på Casper Svahn som lyckades hitta en lucka och satte dit 2-0.

Bara minuter senare ledde en nickskarv från Lucas Nyman fram till ett friläge för Besart Zeqiri och då var, som ni förstår, även 3-0 ett faktum.

För säkerhets skull fyllde Besart Zeqiri, med ett nytt välplacerat avslut, på med ett 4-0-mål via stolpen och in i den 70:e matchminuten

Den hårt arbetande, 20-årige hemvändaren Emil Holmgren kunde sedan med ett distinkt och vackert distansskott utöka ledningen till 5-0.

Adnan Sheikh Mohamed skar kort därefter in från vänsterkanten och skickade i väg ett avslut som höll på att bli kvällens mål då det såg ut att segla in i det bortre krysset. Men bollen tog i kryssribban och slutresultatet skrevs till klara och välförtjänta 5-0 som dessutom var i underkant.

Sammanfattning

Kronängs spelövertag var så pass kraftigt att vi i princip hade kunnat bedriva träning för ett ungdomslag på den egna planhalvan, då den knappt användes.

Hemmalaget hittade omgående rätt i presspelet där man var aggressiva och kompakta på ett sätt som innebar att man allt som oftast lyckades återerövra direkt vid bolltapp, vilket skapade ett konstant tryck.

Målchanser skapades många gånger via spelvändningar på offensiva ytterbackar och inlägg från kanterna – men också via den direkta, raka bollen upp centralt mot anfallarna där bollen låstes fast alternativt skarvades vidare mot spelare som kom löpandes i djupled.

Trots att Kronäng gjorde det mest rätt kunde det mycket väl ha stått 0-1 på resultattavlan i halvtid.

Kronäng hade givetvis mycket väl kunnat stå där som segrare efter 90 minuter ändå.

Men att vara i underläge efter en sådan dominant förstahalvlek kan många gånger skapa en press och stress som kan få ett lag att gå ifrån det som har varit vägvinnande och göra den andra halvleken till en mindre trevlig historia.

Sen står man där helt tom efter slutsignalen, kliar sig i huvudet och frågar sig hur tusan det kunde bli så här. Det händer överallt på alla nivåer varje vecka och har med psykologi att göra.

Men nu fanns det lyckligtvis inget underläge i halvtid att behöva vända på, samtidigt som utdelningen kom relativt tidigt i den andra halvleken som därigenom i stället blev en skön promenaden i parken.

En promenad som Kronäng så väl behövde efter en trög start på höstsäsongen och som dessutom var trevlig att titta på med tanke på all energi och framåtanda som spelarna utstrålade – definitivt något att ta med sig till kommande uppgifter.

//Henrik Johansson

Matchens…

…Hemvändare

Casper Svahn och Emil Holmgren som båda gjorde hemmadebut sedan återkomsten och, artigt nog, bidrog med varsitt mål i matchen. Välkomna hem båda två!