C-Z Sport
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Kronängs IF –Ulricehamns IFK: När kylskåpsdörren slets upp!
2018-06-02 19:15


Tänk er ett kylskåp.


Ett kylskåp som var splitter nytt och tomt - när försäsongen inleddes i början av mars månad.


Sedan dess har killarna fyllt på det här kylskåpet med diverse olika ”matvaror”.


Till en början med basvaror som mjölk, ägg och smör (spelbredd och spelvändningar). Det vill säga sådant som alltid behövs - men som kanske inte är det man bjuder gästerna på.


Efter att tag tillkom även färsk pasta (i form av tålamod i spelet) som inte bara är god, utan även är något man står sig på (och ser till att man kan vila med bollen och orka en hel match).


Längre fram stoppades det även in en och annan oxfilé (såväl överlappslöpningar, som andra smarta offensiva löpningar i djupled) för att sätta lite extra guldkant på tillvaron.


Som om inte det vore nog fick killarna även plats med en stor smörgåstårta (den höga kollektiva pressen) som alla hade varit med och gjort, vilket gjorde den extra välsmakande.


Under säsongen har killarna hela tiden varit där och gläntat på kylskåpsdörren - utan att riktigt orka öppna den full ut och kunna ta del av alla godsakerna på en gång.


Så blev maj till juni och när Kronäng under fredagskvällen tog emot Ulricehamn hemma på ett stekhett Kronäng Arena - fick vi se ett fotbollslag som likt ett ursinnigt rovdjur slet upp dörren till kylskåpet med en sådan kraft att gångjärnen släppte och den flög all världens väg.


Matchen


Ulricehamn tog ledningen på en frispark redan efter två minuter, men Kronäng vände snabbt på steken med två snabba mål.


Kvitteringsmålet kom till när Kronäng hittade fram med en boll på högerkanten till Wilhelm Grahn som skar in tillräckligt mycket i banan för att kunna placera in bollen bredvid målvakten. Wilhelm satte även dit ledningsmålet genom att utnyttja målvaktsreturen på lagkapten Arvid Elmgren Kopps avslut.


Kronäng fortsatte att spela en sevärd fotboll som också var effektiv. Isak ”the magic left foot” Sångberg tog sig förbi ett par motståndare ute på högerkanten och släppte vidare bollen i rätt läge till Read Alhsri. Sistnämndes passning snett inåt bakåt hittade fram till Arvid Elmgren Kopp, som inte tvekade en sekund när han hängde in sitt första mål för dagen i den bortre nätmaskan.


Om vi tyckte att det här målet var vackert hade vi ändå inte sett nästa. Carl ”Iceman” Ekdahl överlappade Dek ”Kryckan” Ibrahim, fick bollen och spelade den åter till Dek. Inlägget från Dek hittade in till Isak ”the magic left foot” Sångberg som, i höjd med straffområdeslinjen, tog emot bollen på bringan för att därefter på volley lyckas sätta dit bollen i det vänstra krysset utom räckhåll för målvakten.


I nästa situation utmanade Dek ”Kryckan” Ibrahim in mot straffområdet på nytt. Den här gången avslutade han distinkt vid den första stolpen fram till nästa Kronängsmål, när det återstod ett par minuter av den första halvleken.


I halvtid pratade vi om att vi skulle fortsätta på den inslagna vägen, men att vi skulle bli tydligare vad gäller att ett par korta passningar i rad bör generera en längre passning i djupled – för att på så vid inte tappa bollen centralt och få omställningar emot oss. Att våga vila med bollen i värmen var också en utmaning som killarna fick. 


En utmaning som killarna tog till sig på ett utmärkt sätt och fortsatte att pressa tillbaka sina motståndare. Casper ”Piqué” Swahn som hade haft ett flertal bra skottförsök från distans strax utanför högra stolpen, valde i nästa läge att släppa bollen till den djupledslöpande Isak ”the magic left foot” Sångberg, som hade tajmat sin löpning på ett utmärkt sätt och dessutom var kylig framför mål.


Kronäng slutade aldrig att ta jobbet, vilket gav resultat när Read Alhsri vann tillbaka bollen i motståndarnas straffområde till Dek ”Kryckan” Ibrahim som oattackerad kunde sätta dit sitt andra mål för kvällen.


Matchens sista mål var också en läckerbit. Casper ”Piqué” Swahn sökte på nytt skottläge centralt utanför straffområdet, upptäckte att det var för trångt och spelade därmed ut bollen på högerkanten till Wilhelm Grahn vars inlägg hittade fram till Jonathan ”Tid” Tidstål, vid den bortre stolpen, som enkelt kunde servera Arvid Elmgren Kopp öppet mål.


En vacker avslutning på en strålande insats från Kronäng!


Sammanfattning


Ja, vi hade känt det på oss hela veckan. Det fanns någonting i luften. En känsla om att det här sköna fotbollsgänget hade något på gång.


Vi fick se ett Kronäng som gick ut och gjorde det enkla med få tillslag och större marginaler i det offensiva spelet - med bollar på ytan bakom motståndarnas backlinje, istället för att ständigt söka medspelare på fot (vilket var fokuspunkten inför matchen).


Det fanns även en spelbredd och variation i anfallsspelet som innehöll mängder med smarta offensiva löpningar, vilket underlättade för bollhållaren som hade flertalet alternativ. När killarna en bit in i andra halvlek dessutom började hitta ett tålamod i uppspelet, med spelvändningar från den ena kanten till den andra, var det bara att lyfta på Barcelonakepsen och applådera.


När Kronäng fick problem berodde det i stort sett varje gång på att för många korta passningar i rad innebar att motståndarna kunde hinna in i pressen, vinna boll och ställa om.


Nu uppträdde backlinjen i Kronäng så pass intelligent och homogent under dessa omställningar att de lyckades bromsa ner och styra ut sina motståndare mot kanterna (som vi hade pratat om hela veckan), vilket allt som oftast ledde fram till inkast eller hörnor snarare än några klara målchanser.


Killarna verkade dessutom ha lyssnat noga på A-lags-tränaren Vedad Aganovic i måndags då de uppträdde precis som A-laget vid motståndarnas målvaktsutsparkar - då det hela tiden var mittfältarna som gick på boll, medan backlinjen tog djup och samlade upp bollarna som hamnade bakom mittfältet.


Det var ett stort privilegium att få se på när killarna ”plundrade kylskåpet” och lyckades få ut allt sitt kunnande på en och samma gång.


Nu gäller det bara att fylla det på nytt.


Men det känns inte som att vi behöver skicka med någon inköpslista – det känns som att ni vet vad ni ska ha med er hem från butiken framöver. 


Tack ska ni har killar, för att ni är så underbara både på och utanför planen!


Matchens…


…Citat

”Jag kan spela på båda positionerna”

Hugo ”Pirlo” Andersson (högerback för dagen) när högeryttern Wilhelm Grahn drabbades av kramp i slutet av matchen och det inte fanns någon avbytare att tillgå.


…Spelarbetyg

Brukar, som nämnt tidigare, inte dela ut spelarbetyg till ungdomsspelare, men det går inte att låta bli när samtliga spelare återigen stod för insatser som är starka fem-plus.


Rami Alhazouri (+++++)

Tog plats mellan stolparna i lite för stora målvaktshandskar, vilket gjorde det svårt att greppa bollen. Men lyckades ändå hålla de skott han fick emot sig på rätt sida mållinjen. Var dessutom kylig och smart i uppspelsfasen.


Hugo ”Pirlo” Andersson (+++++)

Stark, svårpasserad och kompromisslös i närkampsspelet, samtidigt som han vågade fylla på framåt. Krånglade heller aldrig till det i onödan - utan spelade kort när det gick och längre när det krävdes. Något som tyder på god spelförståelse.


Carl ”Iceman” Ekdahl (+++++)

Behöll kylan i en-mot-en-situationerna genom att inte gå bort sig, utan istället bromsa ner och styra sina motståndare ut mot sidlinjen. Låg bakom matchens fjärde mål med en hockeyassist efter en härlig överlappslöpning.


Kasper Johnsen (+++++)

Hjälpte sina lagkamrater med mycket snack på planen och lade som vanligt inga fingrar emellan i närkamperna. Var ständigt spelbar i uppspelsfasen och vågade vid flertalet tillfällen vända på spelet – antingen via sin målvakt eller mittbackskollega.


Hannes ”Tillslagsprinsen” Andersson (+++++)

Läste av motståndarnas omställningar på ett föredömligt sätt genom att först falla av och bromsa ner för att till slut gå upp och bryta när de kom för nära straffområdet. Flyttade vid brytningarna med sig bollen förbi motståndarna på första tillslaget och kunde därigenom starta nya anfall.


Jonathan ”Tid” Tidstål (+++++)

Lagspelaren som är så skön att ha i sitt eget lag, men så besvärlig för motståndarna då han aldrig ger avkall på det hårda jobbet, alltid är där och stör och dessutom spelar enkelt efter bollerövring. Att efter en så hård arbetsinsats fylla på med en offensiv löpning in i straffområdet (under slutminuterna) och stå för en framspelning säger det mesta.


Isak ”the magic left foot” Sångberg (+++++)

Släppte bollen på ett tillslag vid första bollkontakten – något som inte har hänt sedan 1991 (enligt Wikipedia). Fortsatte att visa mognad i spelet med få tillslag, arbetade stenhårt defensivt och tog sig fram till avslutslägen tack vare smarta offensiva löpningar. Vad den magiska vänsterfoten kan hitta på finns dokumenterat sedan tidigare.


Casper ”Piqué” Swahn (+++++)

Bolluppsamlaren, speldirigenten, framspelaren, avslutaren. Ja, vår mittfältsdynamo iklädde sig ett flertal roller och tog ett stort ansvar såväl defensivt som offensivt. Var ändå inte helt nöjd efteråt med tanke på att avsluten smet strax utanför stolpen. Det säger mycket om mycket.


Gustav ”Överlappskungen” Isaksson (+++++)

Kunde tyvärr inte medverka mer än ett fåtal minuter på grund av för lite mat i magen. Får ändå en femma för det mogna beslutet att stå över och inte överanstränga sig i värmen.


Dek ”Kryckan” Ibrahim (+++++)

Lyckades för första gången genomföra en match utan att bli skadad - på grund av att han släppte bollen enkelt längre ner i planen och utnyttjade sin magiska teknik till att utmana när han närmade sig straffområdet. Låg bakom ett flertal mål med ett par läckra passningar och var dessutom klinisk i avslutslägena.


Wilhelm Grahn (+++++)

Fanns ständigt som ett alternativ längs kanten och bidrog, förutom med två mål och en framspelning, med viktig rutin genom att visa hur enkelt fotboll kan se ut om man bara lyckas behålla lugnet i såväl avsluts- som inläggsmomenten, titta upp och därigenom kunna fatta rätt beslut.


Read Alhsri (+++++)

Yrvädret som aldrig slutade springa och aldrig tvekade på att trycka sig fram även om det kunde göra ont mot ett fysiskt Ulricehamn. En härlig attityd som smittar av sig och som ledde fram till ett av målen när han vann tillbaka bollen i motståndarnas straffområde.


Arvid Elmgren Kopp (+++++)

Lagkaptenen som varierade att komma ner och möta boll (på ett sätt som öppnade upp ytor centralt för mittfältarna att löpa in i) med att själv sticka iväg i djupled, vilket skapade stor oreda i motståndarförsvaret. Fokuserade dessutom på att avsluta anfallen och visade på nytt upp finfina kvalitéer i det momentet.


                                                         ***


VM-femman # 5


VM är nu i skrivande stund bara 11 dagar, 21 timmar, 47 minuter och 46 sekunder bort.


Så vi fortsätter med den femte deltävlingen av VM-femman.


Är det här sant eller är det falskt?


1. När kameruanen Rigobert Song, under VM 1998 i Frankrike, satte en armbåge i ansiktet på chilenaren Marcelo Salas blev han historisk. Song var nämligen den förste spelaren som hade blivit utvisad i två VM-turneringar.


2. Sveriges gruppmotståndare (i årets VM) Mexiko har i de sex senaste VM-turneringarna avancerat från gruppspelet – men har varje gång åkt ut direkt i åttondelsfinalen.


3. Sveriges gruppmotståndare (i årets VM) Sydkorea gjorde stor succé i hemma-VM 2002 och tog, efter semifinalförlusten mot Tyskland, hem bronset efter att ha vunnit matchen om tredjepris.


4. När Sveriges gruppmotståndare (i årets VM) Tyskland vann VM i Brasilien för fyra år sedan, var det första gången det hade gått mer än tjugo år sedan senaste VM-guldet för stornationen.


5. Den italienske förbundskaptenen Giovanni Trapattoni är så djupt religiös att han under VM 2002 hade tagit med sig heligt vatten från Rom. Genom att sedan hälla det här vattnet på planen, under den avgörande gruppspelsmatchen mot Mexiko, skulle ha ge sina spelare styrka.


                                                             ***


Rätt svar från VM-femman # 4


1. Det var oerhört varmt under VM 1994 i USA. Så när Sverige skulle möta Saudiarabien i åttondelsfinal uppmanade den svenska förbundskaptenen Tommy Svensson sina spelare att fejka skador – för att på så vis få till spelavbrott och kunna vila.(S)


2. Den svenska landslagsmålvakten Andreas Isaksson missade Sveriges VM-premiär mot Trinidad & Tobago i VM 2006 i Tyskland. Anledningen var att hans bästa kompis i landslaget (Kim Källström) hade skjutit ett hårt skott rakt i huvudet på honom under ett träningspass.(S)


3. Real Madrids nuvarande tränare Zinedine Zidane blev hela Frankrikes stora fotbollshjälte efter att ha gjort två mål i VM-finalen i Frankrike 1998 mot Brasilien. Zidane gjorde dessutom båda målen på nick.(S)


4. De två senaste VM-finalerna har varit oavgjorda efter full tid och avgjorts först efter förlängning.(S)


5. I slutet av förlängningen av kvartsfinalen mellan Holland och Costa Rica i VM 2014 i Brasilien, valde Hollands förbundskapten Louis van Gaal att byta ut sin förstamålvakt mot reservmålvakten Tim Krul. Ett ovanligt byte – men lyckat. Krul kom nämligen in, räddade två straffar och blev därmed stor matchhjälte när Holland gick vidare till semifinal.(S)


//Henrik Johansson


Nyhetsarkiv
Nyårskulan 20192019-12-31 17:16
FILM: Eskilscupen 20192019-08-06 14:02
FILM: Blixtcupen 20182018-12-31 16:26
FILM: BUA-cupen 20182018-12-26 17:23
FILM: FUTSAL-DM2018-11-22 20:14
FILM: Ekorrecupen 20182018-11-22 20:04
2018-03-14 11:57
2018-03-12 14:21
FILM: BUA-cupen2017-12-27 20:39
Höstlovsfotbollen 1/112017-10-27 13:22
FILM: Oddebollen 20172017-08-17 19:44
FILM: Topp 10-listan2017-03-05 18:32
FILM: BUA-cupen 20172017-02-14 20:56
Nu kör vi P03/P04!2017-02-08 20:14
FILM: BUA-cupen 20162016-11-28 19:52
 
Sponsorer