C-Z Sport
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Ulricehamns IFK – Kronängs IF: ”Let´s play football like Sheffield U”
2019-09-15 13:29


Tretton timmar.


Så särskilt mycket längre hade klockan inte hunnit ticka sedan domaren hade blåst av kvällsmatchen (fredagen den 13:e) mot Kinna borta i Örby, innan det var samling på Kronäng för avfärd mot Ulricehamn.


Tretton spelare.


Så särskilt många fler fanns det inte att tillgå med tanke på sjukdomar och skador.


Åtta av tretton Kronängspelare hade varit med i Örby kvällen innan.


Förutsättningar som inte helt saknade betydelse när utmaningen med den nya uppställningen nu stegrades ytterligare med inspiration från den rödvita sidan av den engelska fotbollsstaden Sheffield.


Matchen


Kronäng inledde matchen strålande och ställde stora frågor till sina motståndare med den Sheffield United-inspirerande taktiken med överlappande mittbackar.


Den fina fotbollen som Kronäng presterade var inte bara fin – den var också effektiv på så vis att den ledde fram till en stor mängd klara målchanser.


Mohamed Salahs allra största fan, var sylvass i djupledsspelet och rann igenom till två snarlika frilägen från vänster i straffområdet.


På det första kom målvakten ut och klarade. Men på det andra, som föregicks av ett jättefint anfall, var det inget annat än ”Salah-kyla” som gällde i avslutet när han gav Kronäng ledningen, på framspelning av vår ”falska nia” ifrån Sjömarken.


Efter ledningsmålet gick Kronäng ner i tempo och bjöd in Ulricehamn i matchen. I halvtid pratade vi därför om att hitta tillbaka till det vägvinnande spelet som hade fungerat så bra under de inledande tjugo minuterna.


Nu blev det istället en andra halvlek där Kronäng inte orkade hålla uppe samma vassa offensiv.


När den gamle kaptenen, vars ena efternamn påminner om Liverpools galna succétränare, skickade iväg en frispark från 55 meter som letade sig in i mål – kändes det som ett välbehövligt försprång inför den avslutande kvarten då Ulricehamn hade börjat hota på ett par fasta situationer.  


På en av flera hörnor på kort tid fick Ulricehamn iväg ett stenhårt nickavslut. Men då klev killen, som spelade sin livs första fotbollsmatch i slutet av april i år, fram med en ultrasnabb reflexräddning.


Faktum är att han räddade även nästa stora Ulricehamnsmöjlighet. Men på returen fanns det inte så mycket att göra då Kronäng agerade alltför passivt i eget straffområde och med fem minuter kvar av ordinarie matchtid var reduceringen ett faktum.


Vår nysnaggade engelsman hade en frispark i nät och ett klassavslut i bortre nätmaskan, men båda målen dömdes bort för knuff på målvakten respektive offside.  


Kronäng lyckades dock ändå med noggrannhet i defensiven och tillräcklig ”smartness” vid bollvinsterna spela av de avslutande minuterna.


På tilläggstid kunde vår allt gängligare vänsterfotade magiker slutligen ta sig in från höger i straffområdet, behärskat placera in bollen i det långa hörnet och därigenom fastställa slutresultatet i en odiskutabelt välförtjänt seger.


Sammanfattning


Med den nya formationen skulle det skapas numerära överlägen längs kanterna med hjälp av överlappslöpningar från mittbackarna, vilket i sin tur skulle kräva positionsbyten under spelets gång och därmed ställa stora krav på killarnas spelintelligens och samarbetsförmåga.


En spännande utmaning för Kronängspelarna som svarade upp med en av de tveklöst bästa tjugominutersperioderna spelmässigt såhär långt under säsongen.


Vi såg fler lyckade passningstrianglar på få tillslag under inledningen än totalt under någon annan match och de offensiva löpningarna var högintensiva på ett sätt som skapade ett kraftfullt tryck framåt och öppnade upp stora att anfalla på.


Fler spelare i offensiva positioner centralt innebar att det skapades en naturlig "mellanlandningsplats" innan bollen sattes i djupled, vilket i sin tur ledde fram till att fler spelare fanns på plats i eller omkring offensivt straffområde vid inläggen/inspelen.


Man skulle kunna likna det vid att frestelsen att flyga direkt till Barcelona tidigare har varit för stor (då det känns enklare). Nu var det som att killarna insåg att en mellanlandning i Frankfurt, för att kunna vänta in sina kompisar, inte alls var någon dum idé.


En varm baguette med färskpressad apelsinjuice och kaffe medan man väntar på flygplatsen är ju underskattat och det blir ju både enklare och roligare väl på plats i Barcelona om man är fler som kan hjälpas åt att hitta fram till Camp Nou.


Defensivt var Kronäng ruskigt kompakta centralt tack vare noggranna överflyttningar och när våra ”wing-backs” dessutom tog ansvaret hemåt var det svårt för motståndarna att hitta någon väg igenom. Killarna var dessutom skickliga på att få stopp på Ulricehamns kontringsförsök i tid, vilket är något vi har haft stora problem med tidigare.  


Efter ledningsmålet blev Kronäng tyvärr lite för bekväma, tappade intensiteten i spelet och bjöd därmed in Ulricehamn i matchen, vilket skapade onödig spänning i slutet av den andra halvleken.  


Men just den här lördagsförmiddagen på Lassalyckan fanns det inget som kunde stoppa det här gänget. Istället för att SPELA klart matchen fick man helt enkelt se till att ARBETA klart den, vilket också är viktigt att klara av och killarna var helt klart beredda att göra det.


Om första tjugo var starka ++++ och resterande del av matchen +++, får det väl totalt sett bli ++++ i matchbetyg då killarna hanterade "Sheffield-United-utmaningen" på ett mycket bra sätt (särskilt med tanke på förutsättningarna) och dessutom såg ut att älska den.


Matchens…


…”Do like Billy Sharp”

Vi kan ju självfallet inte ha ett Sheffield United-tema utan att nämna anfallaren Billy Sharp som den 1 januari 2019 gjorde sitt 200:e mål och därmed blev den engelsman som har gjort flest mål inom den engelska proffsfotbollen under 2000-talet.


Det som får en att uppskatta den här spelaren extra mycket är såklart  självironin av att under matchtröjan vid tillfällen ha burit en tröja med texten ”Fat lad from Sheffield”.


Vår nya kompis, med ett efternamn som antyder att ström inte bara kan vara miljövänlig utan också hälsosam, kanske skulle kunna trycka upp en med texten ”False number nine from Lakeground” och ha under matchtröjan?


Fast å andra sidan - om han vid mål skulle ta av sig matchtröjan skulle det väl innebära gult kort och därmed sång eller dans? Så det blir ju en avvägning att göra i det läget helt klart.


https://www.youtube.com/watch?v=DGDoZW80sM0

 


Tack killar, tränarkollegor och bortasupportrar för bästa tänkbara starten på en fotbollshelg!


//Henrik Johansson

Nyhetsarkiv
Nyårskulan 20192019-12-31 17:16
FILM: Eskilscupen 20192019-08-06 14:02
FILM: Blixtcupen 20182018-12-31 16:26
FILM: BUA-cupen 20182018-12-26 17:23
FILM: FUTSAL-DM2018-11-22 20:14
FILM: Ekorrecupen 20182018-11-22 20:04
2018-03-14 11:57
2018-03-12 14:21
FILM: BUA-cupen2017-12-27 20:39
Höstlovsfotbollen 1/112017-10-27 13:22
FILM: Oddebollen 20172017-08-17 19:44
FILM: Topp 10-listan2017-03-05 18:32
FILM: BUA-cupen 20172017-02-14 20:56
Nu kör vi P03/P04!2017-02-08 20:14
FILM: BUA-cupen 20162016-11-28 19:52
 
Sponsorer