C-Z Sport
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Kronängs IF – Lerums IS: Någon som har sett smågrabbarna?
2018-10-20 22:21


Samlade killarna i en ring i omklädningsrummet strax innan det var dags att gå ut och värma upp inför den avslutande seriematchen hemma på Kronäng Arena mot Lerum.


Blickade runt på det här gänget som har tränat så hårt och spelat så många fotbollsmatcher den här säsongen och insåg att de där smågrabbarna jag första gången träffade nere på Kronäng för omkring två år sedan inte längre stod där.


Där stod istället denna charmerande samling fotbollsgrabbar som har vuxit så mycket på alla plan och håller på att bli stora. 


Glädjande nog befinner de sig fortfarande i ett stadie där det fortfarande kan vara roligt att ligga ner på golvet och brottas lite grann med sina polare 45 minuter före avspark, vilket känns uppfriskande.


Frågade vad de ansåg om att vi nu hade nått fram till utomhussäsongens allra sista match – något som undertecknad har haft lite svårt att begripa och acceptera.


Men killarna bara ryckte på axlarna och konstaterade att ”nu börjar ju snart inomhussäsongen”.


Sen gick de ut och spelade säsongens 44:e fotbollsmatch (mäktig siffra!) på ett sätt som sammanfattade det här fotbollslagets utveckling under säsongen på ett alldeles utomordentligt sätt.  


Matchen


Efter att de båda lagen hade känt på varandra under de inledande minuterna, kopplade Kronäng greppet om den här tillställningen och det var genom att ta sig runt på kanterna som de hetaste målchanserna skapades.


Flera gånger genom Markus Olsson som, med aviga finter, tog sig förbi sina motståndare och hittade in med ett par hotande inspel i straffområdet. Ett av dem kunde Ahmad Zeidan sånär få i mål, men avslutet tog i stolpen.


Stolpen fick också känna av att den levde när Casper ”Piqué” Swahn avfyrade ett stenhårt avslut som målvakten aldrig hann reagera på. Stolpen var dock på bortalagets sida den gången och när Isak ”the magic left foot” Sångbergs försök till ”Arjen Robben-avslut” smet strax utanför, var det fortsatt mållöst när domaren blåste för halvtid.


Kronäng fick välförtjänt utdelning relativt tidigt i den andra halvleken när mittbackarna Carl ”Iceman” Ekdahl och Hannes ”Google” Andersson iscensatte en spelvändning där sistnämnde med en längre diagonalpassning hittade ut till 

Markus Olsson. Markus tog sig ännu en gång ner till kortlinjen och sprang (utan någon större stress) längs med den ett tag innan han spelade snett bakåt till Casper ”Piqué” Swahn som knappt fick någon träff på bollen – vilket ställde såväl motståndarförsvar som målvakt och bollen nådde sakta men säkert fram till nätet.


Med dryga kvarten kvar att spela hittade sedan Hannes ”Google” Andersson fram med ytterligare en vältajmad djupledsboll till Arvid Elmgren ”Jason Puncheon” Kopp. Med mycket vilja och kraft, bokstavligt talat tryckte sig lagkaptenen igenom försvaret för att slutligen nästan retfullt enkelt rulla in tvåan och därigenom sätta någon form av slutpunkt på såväl den här kvällen som hela säsongen.


Sammanfattning


Ja, med tanke på det faktum att en fotbollssäsong (tyvärr) alltid måste avslutas, så kan man väl lika gärna göra det på det här sättet?


Det här var första, sista och enda gången på hela fotbollsåret som vi inte pratade någon form av taktik med grabbarna inför en match.


”Nu går vi ut och kör den här sista matchen tillsammans som ett lag och passar på att ha skoj” var allt vi sade i omklädningsrummet.


Dels för att killarna under hösten många gånger har sett ut att må psykiskt dåligt när vi bett dem upprepa vad vi ska tänka på och dels för att just detta tragglande är det som har gjort att samtliga spelare redan vet vad som förväntas av deras respektive roller ute på planen för att vara med och bidra till det här laget.


Det gick därmed inte att känna något annat än stolthet när de här före detta smågrabbarna, som håller på att bli stora, gick ut och visade upp ett brett register innehållande de olika delarna de har tagit till sig under året.


Försvarsspelet var till att börja med näst intill prickfritt matchen igenom.


Skillnaden från den första seriematchen mot Elfsborg, som förlorades på grund av att vi blev överraskade när bollen spelades in bakom oss, är som natt och dag.


Den här kvällen visade killarna återigen hur de ha lärt sig att falla av i rätt lägen och ”bromsa ner” motståndarna istället för att bli ivriga och gå bort sig.


Faktum är att ett spelskickligt och fysiskt starkt Lerum inte lyckades hitta in med någon hotande boll bakom backlinjen på hela matchen, samtidigt som Kronäng höll ihop laget kompakt med lagom avstånd mellan lagdelarna – något som givetvis skapade stabilitet och kontroll.


Kronäng spelade även ett moget anfallsspel på så vis att det fanns ett tålamod med spelvändningar och flertalet passningar inom laget innan bollen på djupet (”den som hotar”, som fotbollsexperten Glenn Strömberg brukar säga) slogs.


På så vis kunde hela laget flytta upp och delta i anfallsspelet vilket, i kombination med att killarna såg till att avsluta anfallen, innebar att Kronäng kunde etablera ett spel på motståndarnas planhalva. 


Tack vare att hela laget var samlat kunde Kronäng många gånger också återerövra bollen, starta nya anfall och därmed undvika att få omställningar emot sig när motståndarna lyckades bryta.


Det har gått sju månader sedan vi sparkade igång den här säsongen i och med den första träningsmatchen mot Dalsjöfors.


Att jämföra den prestationen från mars månad med hur det såg ut mot Lerum den här kvällen är som att jämföra Carls ”TOY-fordon” (så typiskt Carl att ha en mopedbil med registreringsnumret TOY) med en trehjuling.


Att träna mycket fotboll och spela många fotbollsmatcher är uppenbarligen något som ger resultat såväl individuellt som kollektivt och att få följa det här lagets positiva utveckling, och samtidigt ha så förbaskat roligt (och uppleva så många starka känslosvängningar) på vägen, är inget annat än ett enda stort privilegium. 


Det finns inte mycket som slår det.


                                                    ***


TACK!


ETT STORT GIGANTISKT TACK (!) för en säsong som faktiskt överträffade den föregående (något som jag trodde var omöjligt – men de här killarna förstår inte vad det ordet betyder).


Inte bara till de här underbara fotbollskillarna, Robban och Leo - utan lika mycket till er föräldrar som har ställt upp och låtit era energifyllda, viljestarka ungdomar vara med på denna storsatsning med allt vad det innebär i form av transport till och från matcher, tidiga hemfärder från Varberg, försäljningar, kretslopp, 8-års-sammandrag m.m.


Vilken fotbollsglädje vi har skapat tillsammans! Ovärderligt. 


Inomhusträning!


Får många frågor från killarna om när inomhusträningen börjar.


Med stor sannolikhet börjar den lördagen 27/10 i Björkängshallen som är nyrenoverad med såväl ett nytt golv som nya fräscha omklädningsrum.


Återkommer under veckan i ett separat utskick så fort vi har fått klara besked kring detta.


Fortsatt utomhusträning!


Att inomhussäsongen börjar, hindrar oss såklart inte från att fortsätta köra på utomhus precis som vanligt (måndagar och onsdagar 17.30).


Förra året fick vi tyvärr ställa in två veckor runt jul och nyår på grund av att snön var plantäckt och att kommunen vägrade att skotta (avgå alla!) före nyår.


Vinterträningarna var inte bara roliga utan också givande på ett sätt som innebar att vi kom väl förberedda när det var dags för träningsmatcher och seriespel.


Har heller aldrig förstått vitsen med att använda ordet uppehåll i samma mening som ordet fotboll – särskilt med tanke på den här gruppens brinnande fotbollsintresse – något som vi gärna vill fortsätta att uppmuntra.


Säsongsfirandet!


Eftersom vi inte kommer att ha något uppehåll, kan vi såklart heller inte ha någon avslutning.


Däremot kommer vi, precis som förra året, att fira den gångna säsongen under en fullmatad kväll (med hemligt innehåll) som ett bevis på vår uppskattning gentemot killarnas positiva prestationer, inställning och uppträdande.


Det kommer att bli superskoj i år igen, så hoppas att så många som möjligt kan vara med!


Återkommer med mer information kring detta när det börjar närma sig.  


//Henrik Johansson


Nyhetsarkiv
Nyårskulan 20192019-12-31 17:16
FILM: Eskilscupen 20192019-08-06 14:02
FILM: Blixtcupen 20182018-12-31 16:26
FILM: BUA-cupen 20182018-12-26 17:23
FILM: FUTSAL-DM2018-11-22 20:14
FILM: Ekorrecupen 20182018-11-22 20:04
2018-03-14 11:57
2018-03-12 14:21
FILM: BUA-cupen2017-12-27 20:39
Höstlovsfotbollen 1/112017-10-27 13:22
FILM: Oddebollen 20172017-08-17 19:44
FILM: Topp 10-listan2017-03-05 18:32
FILM: BUA-cupen 20172017-02-14 20:56
Nu kör vi P03/P04!2017-02-08 20:14
FILM: BUA-cupen 20162016-11-28 19:52
 
Sponsorer