C-Z Sport
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Kronängs IF – IFK Örby: ”He must have been born offside”
2018-10-06 22:58


Fick ett SMS från en av grabbarna på väg till Kronäng Arena under lördagsmorgonen när det var dags att ta emot Örby.  


09:40: ”Kan jag åka med dig till samlingen?”


09:41: ”Japp är utanför dig nu, så du kan komma ut”


09:43: ”Men nu. Ska äta. What”.


09:44: Ringer upp och påpekar att samlingen är om en kvart.


09:50: En yrvaken tonåring kommer ut och gör sitt bästa för att fokusera blicken (går sådär) - med två hönö-kakor i ena handen och ett literpaket med Yoggi i den andra.


Vi nämner såklart inga namn här. Men är inte säker på att det behövs.


En ledtråd kan vara att vi alla någon gång vaknat upp på fel sida (offside).


Just offside blev ett återkommande tema i en önödigt spännande fotbollsmatch där Kronäng spelade en mogen, vägvinnande och mycket sevärd fotboll.


Matchen


Kronäng tog hand om den här matchen från start och skapade, med ett lugnt och metodiskt spel, omgående ett par öppna målchanser. Men efter att bortalagets målvakt hade stått för en snabb reflexräddning på det första avslutet, behövde han inte agera på de efterföljande då de gick utanför målramen.


Kronäng fortsatte på den inslagna vägen med bra variation i spelet. Matchen var tjugofem minuter gammal när lagkapten Arvid Elmgren ”Jason Puncheon” Kopp vände på spelet ut till vänsterkanten varifrån Dek ”Kryckan” Ibrahim avancerade och lyckades få fram bollen i djupled till Casper ”Piqué” Swahn (inte offside den här gången) som behärskat placerade in ledningsmålet i det långa hörnet.


Efter målet tappade Kronäng något i intensitet och bjöd på så vis in Örby, som skapade ett par kvitteringschanser, men hemmalaget lyckades stå emot halvleken ut.


I den andra halvleken återtog Kronäng initiativet och skapade, liksom i inledningen av den första, ett par öppna lägen, fast det ville sig fortsatt inte riktigt framför mål.


Tio minuter in i den andra halvleken tilläts dock Casper ”Piqué” Swahn att vända upp med bollen centralt utanför motståndarnas straffområde. Casper satte fart, utmanade backlinjen och placerade den här gången in bollen strax intill den vänstra stolpen när han utökade ledningen.


Kronäng borde i det här läget ha stängt matchen för länge sedan. Men Örby gav sig inte och reducerade med dryga kvarten kvar att spela.


Målet skapade oro hos hemmalaget under en tiominutersperiod när Örby skapade ett par farligheter via fasta situationer. Kronäng såg dock till att få bort hörnorna och frisparkarna utifrån på ett resolut sätt och lyckades med lite mer ”smartness” under slutminuterna välförtjänt hålla undan i en match som hemmalaget hade kontrollerat i 60 av 70 minuter.


Sammanfattning


Mot Dalsjöfors för en dryg månad sedan satte vi gemensamt med killarna som mål att genomföra 12 spelvändningar under matchen. Den gången nådde vi upp i knappa fyra stycken.


Mot Fristad/Sparsör/Borgstena för två veckor sedan såg vi inte heller särskilt mycket av den varan.


Men så mot Ulricehamn i veckan fick vi äntligen se hur killarna löste många trängda situationer genom att spela hemåt, vända över spelet till den andra kanten och inse nyttoeffekterna av det.


Den här förmiddagen mot Örby såg vi två spelvändningar redan i den första matchminuten och faktum är att killarna genomförde så pass många under den här matchen att vi tappade räkningen.


Okej, för att undertecknad inte alltid har koll på läget under pågående match. Men om inte ens Robban ”Tillslagskungen” Andersson och Leo ”Silbersky” Carlsson kan reda ut det hela efteråt, förstår ni att killarna verkligen har börjat få in det här tankesättet i ryggmärgen, vilket var njutfullt att se.


Tålamodet i spelet var större än vi har sett tidigare och ett par korta passningar efterföljdes av en längre – antingen i form av en spelvändning eller passning på djupet bakom motståndarnas backlinje.


Vi fick därigenom se ett Kronäng som hängde ihop med lagom stora avstånd mellan lagdelarna, vilket gjorde att hemmalaget många gånger kunde etablera längre anfall med många passningar inom laget på motståndarnas planhalva. 


Killarna behövde därmed inte springa lika mycket upp och ner som det har blivit vissa matcher när spelet har varit alltför direkt och avstånden har varit långa.


Utöver alla spelmässigt positiva bitar var det återigen så att killarna kom in till den här matchen med helt rätt inställning, attityd och uppträdande från start. 

Något som särskilt märktes under slutfasen när alla hjälptes åt att försvara ledningen och säkra den ytterst välförtjänta segern. 


Samtliga spelare kan vara mycket nöjda med sina prestationer då de spelade på ett sätt som fick fotboll att se enkelt ut – vilket är just det som är så svårt.


Jättekul att se er spela med så få tillslag och med så stort tålamod killar! 


Tack för underhållningen!


Matchens…


…Promenadpar


Gustav ”Överlappskungen” Isaksson hade inte direkt bråttom när han skulle ut och ta en hörna under slutfasen. Det såg snarare ut som att han var på väg ut i skogen på en rofylld picknick. Detsamma gällde Wile ”Ter Stegen” Lindqvist som inte direkt stressade ihjäl sig i samband med de sista utsparkarna.


Man kan tycka vad man vill om det. Men som fotbollsspelare är det faktiskt nyttigt att lära sig att behålla kylan och vara smart under vissa perioder av fotbollsmatcher för att inte bjuda motståndarna på något i onödan, vilket är något som killarna har tagit till sig efter att många slutminutersavgöranden den här säsongen har gått emot dem.  


…Filippo ”Pippo” Inzaghi


”He must have been born offside”.


Ja, det var så den gamle stortränaren Sir Alex Fergusson beskrev den italienske måltjuven Filippo ”Pippo” Inzaghi, som under sin karriär alltid låg på gränsen till att vara offside (kanske gör han det fortfarande). Många gånger blev han avblåst. Men när han väl inte blev det, gjorde han mål.


Jämförelsen är inte särskilt svår att göra med tanke på att Casper ”Piqué” Swahn, som testade på anfallsrollen för blott andra gången den här säsongen, hade ”vissa bekymmer” med just offside under den här matchen - men likväl avgjorde den med två mål.


Kanske kände sig Casper emellanåt som den äldre, deppige, uppgivne italienaren som beskriver följande i VM-krönikan 2002:


”Fotbollen uppfanns i sagornas värld.”


”En fe skapade fotbollsplanen.”


”En annan fe skapade bollen och reglerna.”


”En tredje fe skapade spelarna. ”


”Sen kom den elaka häxan och skapade offsideregeln. ”


Har ni inte sett denna bedrövade italienare, hittar ni honom cirka 11:29 in i detta klipp:


https://www.youtube.com/watch?v=LGJ3Yo8CrAc&t=827s


//Henrik Johansson


Nyhetsarkiv
Nyårskulan 20192019-12-31 17:16
FILM: Eskilscupen 20192019-08-06 14:02
FILM: Blixtcupen 20182018-12-31 16:26
FILM: BUA-cupen 20182018-12-26 17:23
FILM: FUTSAL-DM2018-11-22 20:14
FILM: Ekorrecupen 20182018-11-22 20:04
2018-03-14 11:57
2018-03-12 14:21
FILM: BUA-cupen2017-12-27 20:39
Höstlovsfotbollen 1/112017-10-27 13:22
FILM: Oddebollen 20172017-08-17 19:44
FILM: Topp 10-listan2017-03-05 18:32
FILM: BUA-cupen 20172017-02-14 20:56
Nu kör vi P03/P04!2017-02-08 20:14
FILM: BUA-cupen 20162016-11-28 19:52
 
Sponsorer