C-Z Sport
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Bergdalen Cup: Ibland räcker det med ett enda ord
2016-12-06 20:46


Under lördagen när fotbollsvärldens blickar riktades mot Camp Nou för El Clásico mellan Barcelona och Real Madrid tog jag plats i TV-soffan precis som jag har gjort sedan jag började följa Kataloniens stolthet för ungefär tolv år sedan. Allt var som vanligt, men ändå inte. För första gången på tolv år satt jag där helt likgiltig och avslappnad under klubbfotbollens allra största match. Helgens stora höjdpunkt skulle ju äga rum först dagen efter i Boråshallen när Kronängs P04 skulle spela Bergdalen Cup.


När Sergio Ramos nickade in kvitteringen för Real Madrid i slutskedet konstaterade jag mest att ”det var ju tråkigt” istället för att kasta sönder fjärrkontrollen. Samtidigt satt jag där och funderade över hur denna likgiltighet ens har kunnat uppstå. Vad är det som är så speciellt med Kronängs P04?


Inför helgen hade jag bara delar av svaret på frågan. Efter insatsen i Bergdalen Cup klarnade allt, bitarna föll på plats och det blev uppenbart att det räcker med ett enda ord för att beskriva det här laget. Vilket ordet är återkommer vi till.


Under tiden kan vi konstatera att det blev en söndag i fotbollens tecken i Boråshallen med många skickliga lag, sevärd och fartfylld fotboll, vackra mål samt spänning och dramatik in på slutsekunderna, vilket skapade ett flöde av känslor som pulserade genom hela hallen. Det var idrott när den är som allra bäst - och värst - i en välorganiserad och allmänt trevlig turnering där ungdomsfotbollen visade upp sig från sin allra starkaste och vackraste sida.

 


Kronängs IF Svart – Bergdalens IK 05 Röd (4-0)


Kronäng fick en flygande start på turneringen när Adnan Mohammad gav sig iväg på ett offensivt äventyr, hittade en lucka mellan benen på målvakten och gav sitt lag en tidig ledning mot Bergdalen. Nästa mål var en läcker hörnvariant där ett väggspel mellan Gustav Isaksson och Teo Lagerstedt ledde fram till att förstnämnde kunde spela fram Simon Ehrman, som retfullt enkelt placerade in bollen i mål.


Kronäng fortsatte att skapa lägen och när Simon Lindén, efter fint växelspel med Adnan Mohammad, inte gjorde något misstag framför mål och satte dit trean kändes matchen avgjord. Bara ett par minuter senare stod Casper Swahn för en delikat genomskärare som letade sig hela vägen fram till Simon Lindén, som fastställde slutresultatet till 4-0.


Analys


Det här var en match Kronäng dominerade från start till mål genom ett lågt och effektivt försvarsspel, som resulterade i flertalet snabba omställningar. I det uppställda anfallsspelet fanns det också goda tendenser med bra tålamod, variation, fart och rörelse.

 


Kronängs IF Vit – Bergdalens IK 05 2 (2-0)


Kronäng fortsatte på den inslagna vägen i nästa match som även den spelades mot Bergdalen. Det dröjde bara ett par minuter innan Rami spelade ut bollen till Fredrik Grahn, som fullföljde löpningen längs kanten och lyfte in bollen i straffområdet. Målvakten fick tillräckligt med trubbel med höjdbollen för att Rami skulle kunna stöta in ledningsmålet.


Kronäng fortsatte att spela bra. Elias Arnesson hade ett skott i stolpen och Riyad ett öppet läge innan matchen definitivt skulle avgöras. Det var Rami som vann bollen högt upp i banan och fri med målvakten enkelt kunde spela i sidled till Elias Arnesson, som hade fyllt på framåt och spikade slutsiffrorna till 2-0.


Analys


Återigen fick vi se en match där Kronäng, tack vare ett gediget och kompromisslöst försvarsspel, hade bra kontroll på matchen och där det fanns tillräckligt med fart och rörelse framåt för att skapa ett flertal målchanser och därigenom vinna. En härlig start på turneringen som lovade gott inför fortsättningen!Borås AIK – Kronängs IF Svart (0-1)


När det var dags för den andra rundan testades Kronäng betydligt mer mot ett spelskickligt Borås AIK, som skapade ett par farliga chanser i matchinledningen. I första situationen tog Wile Lindqvist hjälp av sin bäste vän – det vill säga stolpen. I nästa situation kom han själv ut, avstyrde ett öppet läge på ett mycket skickligt sätt och förhindrade därigenom ett givet baklängesmål.


Wiles kanonräddning öppnade för att Kronäng istället kunde ta ledningen när Gustav Isaksson drog iväg som skjuten ur en kanon längs kanten och, med en genial passning, hittade över till Simon Lindén vid den bortre stolpen. Simon, som verkade ha vaknat på helt rätt sida den här söndagen, var kylig nog att ta emot bollen innan han satte dit det så vitala ledningsmålet som till slut också skulle visa sig bli segermålet.  


Analys


Det här var en match där Kronäng hade problem med den höga pressen Borås AIK satte in och när målet kom kändes det ologiskt sett till matchbilden. Därefter tog Kronäng över, fick bättre kontroll på defensiven och efter ett hårt jobb stod laget där som segrare. Extra plus till försvarsklippan Casper Swahn som knappt satte en fot fel på hela matchen, läste spelet ypperligt, och täckte upp defensivt för sina lagkamrater på ett föredömligt sätt.Masthuggets BK – Kronängs IF Vit (3-1)


Även i matchen mot Masthugget fick Kronäng problem med den höga intensiva pressen från motståndarna. Det blev en tung start för Kronäng med ett par snabba baklängesmål. Killarna utsattes nu för ett mentalt kraftprov. Ett prov som de klarade alldeles galant med högsta betyg.


Istället för att vika ner sig, ge upp och börja klaga på varandra, fortsatte Kronäng att kämpa stenhårt, vilket till slut resulterade i ett härligt omställningsmål. Även den här gången var det Rami som var regissören och spelade fram till sin nyfunne lekkamrat Elias Arnesson, som satte dit sitt andra mål för dagen och reducerade till 3-1. Rami och Riyad hade dessutom varsitt läge kort därpå. Så det fanns bra möjligheter för Kronäng att närma sig ytterligare, även om tiden inte räckte till.


Analys


Matchen, som började som en mardröm, blev tack vare en beundransvärd attityd från samtliga spelare istället ett jättebra exempel på hur vi ska uppträda i motgång. Det finns inget annat än att kämpa ännu hårdare och det var exakt vad Kronäng gjorde hela vägen till slutsignalen. Grymt!Annelunds IF – Kronängs IF Svart (0-1)


Kronäng inledde något tveksamt mot Annelund. Men efter ett par minuter visade laget prov på fint tålamod när ett anfall som började nere hos Wile Lindqvist ledde fram till att Adnan Mohammad kunde ta med sig bollen i fart och i precis rätt läge släppa vidare till Teo Lagerstedt. Sistnämnde överraskade målvakten med en ”Luis Suárez-yttersida” mot den främre stolpen, och ledningsmålet var ett faktum. Ett briljant anfall som innehöll samtliga punkter vi har upprepat för varandra varje träning gällande anfallsspelet:


1. Tålamod. 

2. Fart! 

3. Släpp bollen!

 

Målet var inte bara vackert utan också direkt avgörande då det inte blev några fler mål i matchen.  


Analys


Kronäng var det bättre laget, men tappade några procents fokus i försvarsspelet vilket räckte för att Annelund skulle lyckas skapa ett par öppna kvitteringslägen. Om det inte hade varit för Wile Lindqvists utmärkta målvaktsspel hade den här matchen mycket väl kunnat rinna Kronäng ur händerna – men sagan slutade lyckligt den här gången.Norrby IF – Kronängs IF Vit (2-0)


När Kronäng ställdes mot turneringens allra skickligaste lag individuellt sett, blev det endast fokus på en sak – försvarsspelet. Med det låga, tajta försvarsspelet vägrade Kronäng att bjuda på en millimeter och bromsade därigenom ner Norrbys anfallsspel kraftigt. Skulle Norrby skapa något fick de skjuta från distans. Skott efter skott avlossades och när de inte gick utanför fanns Lukas Gustafsson där i målet som en levande vägg. Det var inte genom att spela sig fram som Norrby till slut fick in det sena ledningsmålet – utan snarare på grund av att Kronäng var tröttkört och bjöd på läget.


Analys


För att summera matchen var Kronäng två ynka minuter ifrån att klara oavgjort, vilket inte blir mindre imponerande nu när vi vet hur det gick för Norrby senare i turneringen. Det var en kämpainsats och en inställning till försvarsspelet som hade fått Lasse Lagerbäck att hoppa jämfota av glädje – eller åtminstone le - lite grann – med ena mungipan. Extra plus till Lukas Gustafsson i målet som med ett flertal svettiga räddningar länge såg till att hålla Kronäng kvar i matchen. Tack ska ni ha killar, för allt prestigelöst jobb ni lade ner i den här matchen!Kronängs IF Svart – Bergdalens IK Röd (1-2)


Kronäng fick den första omställningsmöjligheten mot Bergdalen när Casper Swahn lade i femmans växel, gasade på och spelade vidare till Simon Ehrman som fick ett bra avslutsläge, men målvakten kom ut och lyckades avstyra situationen.


Istället var det Bergdalen som tog ledningen och nu var det uppförsbacke och ett nytt mentalt test. Även den här gången lyckades Kronäng fokusera på rätt saker och minuterna efter baklängesmålet hade Simon Lindén och Adnan Mohammad varsitt läge som mycket väl hade kunnat resultera. Adnan Mohammad hade dessutom en nick där bollen mer eller mindre lade sig ner på ribban. Kanske för att ta igen sig lite efter den svettiga inledningen?  


Ändå var det inte vägen fram till de sista trettio sekunderna som var grejen med den här matchen - utan just de återstående trettio sekunderna av den här matchen. Spänn fast er och försök att hänga med. För nu går allt ruskigt snabbt.


I sista matchminuten drog Adnan Mohammad iväg i en snabb omställning och just när möjligheten såg ut att vara borta snurrade han runt 360 grader och hittade Gustav Isaksson som var helt fri i straffområdet, precis framför målvakten, och hade två alternativ:


1. Försöka ta emot bollen och avsluta.

2. Försöka styra bollen direkt i mål.


Vilket av alternativen tror ni att Gustav valde? Rätt svar är inget av dem. Han uppfann istället ett tredje genom att felvänd och i samma moment tvåfotsdribbla och klacka bollen mellan benen på målvakten. Två frågor på det:


1. Hur kan man överhuvudtaget få den galna idén att försöka sig på något sådant med       fjorton sekunder kvar?


2. När man väl har fått den tanken. Hur lyckas man faktiskt genomföra det med sådan       elegans utan att snubbla, slå knut på sig själv och bryta lårbenshalsen?


Det var inte bara ett av de vackraste avsluten jag sett på länge utan även ett sent kvitteringsmål som innebar ett stort glädjevrål och var den perfekta avslutningen på en mycket sevärd fotbollsmatch – trodde vi. 


Men det återstod fortfarande drygt tio sekunder att spela. Tio sekunder under vilka Bergdalen lyckades spela sig till ett öppet läge och avgöra matchen i den absoluta slutsekunden. Kanske var det så att slutsignalen hann gå innan bollen korsade mållinjen och att målet därigenom skulle underkännas. Det rådde stor förvirring under säkert en minut innan domarna tvetydigt meddelade sitt beslut och godkände målet.


Killarna var såklart helt förkrossade efteråt, vilket var fullt förståeligt. Det här är fotboll när den är som mest vedervärdig och skoningslös. Det infinner sig en känsla om att man aldrig vill se eller spela en fotbollsmatch igen i hela sitt liv – att man aldrig ska komma över det. Men det gör man och nästa gång är det vi själva som står där och jublar, som mot Rävlanda för två veckor sedan om ni minns. Målet fick dessutom inte så stor betydelse som vi först trodde – då Kronäng trots detta vann gruppen och avancerade till semifinal.


Analys


Många skulle nog hävda att domaren avgjorde den här matchen. Jag skulle med bestämdhet vilja hävda att vi förlorade på grund av att vi glömde bort att spela försvarsspel när det fortfarande återstod tio sekunder att spela. Hoppas ni är med på vad jag menar här killar, för det här är jätteviktigt. Om vi bara hade behållit samma fokus hela vägen till slutsignalen, hade vi inte varit beroende av ett domslut i slutsekunden – då hade matchen slutat oavgjort ändå. Se det här som en nyttig lärdom killar. ”It ain´t over until the fat lady sings”.Kronängs IF Vit – Bergdalens IK Vit (0-1)


Det var en händelserik inledning mot Bergdalen där Riyad först mer eller mindre räddade bollen på mållinjen, för att i nästa sekvens sånär sätta dit ledningsmålet efter att Rami startat en kontring.


Istället var det Bergdalen som tog ledningen halvvägs in i matchen, men Kronäng gav inte upp för det, fortsatte att kämpa och i slutsekunderna fick laget också en mycket bra kvitteringschans. Elias Arnessons avslut var väl avvägt mot den bortre stolpen, men den här gången gick bollen retfullt strax utanför.


Analys


Så nära en kvittering och en välförtjänt poäng i en jämn fotbollsmatch där Kronäng på nytt fick bra effekt på sitt hårda defensiva jobb och till skillnad mot Norrby-matchen även fick igång ett anfallsspel.Kronängs IF Svart – Bergdalens IK Vit (1-2)


Kronäng fick semifinalen mot Bergdalen att bli precis den matchen som de ville. Det låga försvarsspelet gav flertalet bra omställningslägen och rörelsemönstret den här matchen var kanske det bästa under hela turneringen. Det var den där sista avgörande passningen eller mottagningen som gjorde att Kronäng inte lyckades förvandla omställningarna till fler klara målchanser. Adnan Mohammad tog en hel del offensiva löpningar och hade de bästa chanserna. Men målvakten i Bergdalen storspelade och matchen kom att avgöras på straffsparkar där Bergdalen dessvärre drog det längsta strået den här gången.


Analys


Det bittra var inte att åka ut på straffar – det blir ju alltid som det blir med det där. Det bittra var att Kronäng hade den här matchen och mycket väl kunde ha gått hela vägen den här gången. Jag hoppas ni inser hur nära det faktiskt var. De avgörande marginalerna var inte med Kronäng den här dagen, men trots det slutade laget på en imponerande tredjeplats. Det handlar bara om att fortsätta kämpa för att på så vis ge sig själva chansen den där gången när pendeln svänger över och bollen går stolpe in istället för ut.


Sammanfattning


Inför turneringen betonade vi två saker:


1. Att vi uppträder korrekt både mot varandra, motståndare och domare - oavsett om det står 1-0 eller 0-1 på resultattavlan.


2. Att vi kämpar och gör vårt absolut bästa. 


Att viljan att kämpa skulle finnas där var vi inte det minsta oroliga för. Den första punkten kändes däremot som det stora frågetecknet inför turneringen. Ett frågetecken som rätades ut till ett enda stort utropstecken med tanke på att killarna skötte sig exemplariskt både på och utanför planen. Så länge ni uppträder på det här charmiga och målmedvetna sättet kommer vi att kunna göra en massa roliga saker tillsammans såsom fler cuper, poängspel, filmer och så vidare.  


Att ha talang är såklart ingen nackdel i fotboll. Men det finns få om ens någon som har lyckats nå långt inom fotbollen utan egenskaper som rätt inställning och attityd samt förmågan att hantera motgångarna och vända dem till framgångar.


För att knyta ihop säcken är det dags att avslöja ordet som består av fyra bokstäver och sammanfattar det här laget: K-A-O-S.


Ett ord som ofta används för att beskriva något negativt, men som i det här fallet är den direkta motsatsen. Kronängs P04 är ett ständigt pågående kaos, som varierar mellan att vara kontrollerat och okontrollerat. När kaoset är kontrollerat blir resultatet det vi fick uppleva den här söndagen – en helt underbar fotbollsdag tillsammans där vi uppträdde som ett lag där samtliga spelare bidrog till fina insatser. 


Efter att ha letat både länge och väl, kokades alltsammans alltså ner till ett enda ord. Ibland behövs det inte mer. Ibland räcker det så. Turneringens…


…Vackraste ögonblick


Känslorna fullkomligt sprutade i Boråshallen efter semifinalen mellan Kronäng och Bergdalen. Förkrossade Kronängspelare föll ihop och brast ut i gråt samtidigt som glada Bergdalenspelare agerade som stora vinnare när de gav tröst åt sina motståndare och hjälpte dem upp. Rivaliteten som finns på planen mellan Kronäng och Bergdalen går inte att ta miste på - det är det som gör matcherna så sevärda. Men utanför planen finns det en ömsesidig respekt gentemot varandra som inte bara var vacker att skåda, utan även sammanfattade den här turneringens slogan på bästa sätt: ”Där morgondagens stjärnor spelar tillsammans med glädje och kamratskap”.Stort tack till alla föräldrar, syskon, släktingar och bekanta som var på plats i Boråshallen. Ert stöd ökar motivationen och betyder mer än ni tror.


//Henrik Johansson


Nyhetsarkiv
Nyårskulan 20192019-12-31 17:16
FILM: Eskilscupen 20192019-08-06 14:02
FILM: Blixtcupen 20182018-12-31 16:26
FILM: BUA-cupen 20182018-12-26 17:23
FILM: FUTSAL-DM2018-11-22 20:14
FILM: Ekorrecupen 20182018-11-22 20:04
2018-03-14 11:57
2018-03-12 14:21
FILM: BUA-cupen2017-12-27 20:39
Höstlovsfotbollen 1/112017-10-27 13:22
FILM: Oddebollen 20172017-08-17 19:44
FILM: Topp 10-listan2017-03-05 18:32
FILM: BUA-cupen 20172017-02-14 20:56
Nu kör vi P03/P04!2017-02-08 20:14
FILM: BUA-cupen 20162016-11-28 19:52
 
Sponsorer