C-Z Sport
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
BUA-cupen: När fotbollen övergår i galenskap
2016-11-20 13:00

Tio stycken killar i 12-årsåldern skulle spela fotbollscup i Rångedala. Var det så mycket att hetsa upp sig för egentligen? Nej, kanske inte om man tänker efter. Men om vi till berättelsen lägger att det var Kronängs P04 det handlade om, vet vi sedan tidigare att det här laget med så många starka viljor och härliga karaktärer aldrig kommer att lämna oss oberörda eller likgiltiga när de har sparkat boll.


För det här gänget existerar helt enkelt ingen mellanmjölk, vilket visserligen innebär att mjölken kan bli sur ibland. Men den kan lika gärna få lagom temperatur och serveras tillsammans med nybakta kanelbullar. Kort och gott – det blir aldrig tråkigt eller ointressant att följa det här laget och så inte heller under en fotbollslördag i Rångedalahallen.


Kronäng 1 – Rävlanda AIS 1 (2-2)


Första motståndare i gruppspelet var Rävlanda och det gick att ta på den spända stämningen i omklädningsrummet inför matchen. Jag tror på riktigt att det hade kunnat landa en helikopter på taket utan att någon hade reagerat. Mest nervös av alla var förmodligen undertecknad som knappt kunde hålla taktiktavlan stilla. Men det märktes tydligt även på killarna att det var något speciellt på gång – och det kan man ju, utan överdrift, säga att det var också.


Kronäng gjorde matchens första mål när Casper Swahn satte högsta fart i en omställning och till slut lyckades spela fri Simon Ehrman. Simon lämnade en tung vecka fotbollsmässigt bakom sig genom att lugnt och behärskat placera in ledningsmålet. Det här var precis den typen av kvickt och effektivt anfallsspel vi har pratat om och fått se så många gånger under inomhusträningarna. En härlig start!


Men det kan svänga snabbt i inomhusfotboll och den fina inledningen förbyttes till ett underläge mot ett vilt pressande Rävlanda som tog ledningen när matchklockan på ett retfullt sätt visade att det inte återstod mer än 1 minut och 30 sekunder att spela. Ett så pass sent baklängesmål hade kunnat få vilket lag som helst att kapitulera, ge upp och gratulera sina motståndare till segern. Men som nämnt tidigare är det här inte vilket fotbollslag som helst.


Kronäng inledde istället en våldsam slutforcering och efter ett flertal fina lägen kom så också den välförtjänta utdelningen efter en situation som var så märkligt osannolik att ingen av de tio spelarna eller tre ledarna kunde redogöra för vad som faktiskt hände efteråt. Såhär TROR vi att det hela gick till på ett ungefär:


1. Gustav Isaksson spelar fram till Simon Lindén som rundar målvakten och skjuter på en täckande försvarare.


2. Kort därpå tar bollen en märklig och hög bana i straffområdet och Simon Lindén försöker sig på en Zlatan-klack från Italien-matchen i EM 2004.


3. Bollen seglar precis som efter Zlatans klack in i det bortre krysset (fast spegelvänt).


4. Domaren blåser för mål.


5. Domaren vågar inte stå för sitt beslut och dömer ändå inte mål. Hmm… okej?


6. Bollen kommer i retur ut till Fredrik Grahn som inte tvekade en sekund när han dundrade dit 2-2 när endast tre sekunder (!) återstod.


Hängde ni med? Nej, inte jag heller. Det var helt blankt efter slutsignalen kan jag säga. Tro mig om jag säger att jag har upplevt många märkliga situationer inom fotbollen. Ändå har ingenting varit lika vansinnigt och orimligt som dessa rafflande slutsekunder. Jag bara älskar när fotbollen lämnar all logik och övergår i galenskap på det här sättet.


Kronäng 1 – Bergdalen 2 (1-0)


Den andra gruppspelsmatchen spelades mot Bergdalen och kontrollerades av Kronäng som knappt släppte till något bakåt, samtidigt som det skapades en del målchanser framåt. Kronäng hade dock problem att få igång flytet i anfallsspelet och klockan tickade allt snabbare.


När några minuter återstod tyckte Simon Lindén att det fick vara nog och drog iväg med bollen i en snabb omställning. Fri med målvakten gjorde Simon precis som vi har kommit överens att vi ska göra när vi kommer till frilägen – nämligen att spela i sidled till sin kompis. Kompisen som fullföljde sin löpning hela vägen fram den här gången var Teo Lagerstedt, som tackade Simon för kaffet och enkelt kunna rulla in segermålet i öppet mål. Härliga initiativ både Simon och Teo!


Borås AIK 4 – Kronäng 1 (2-0)


När Kronäng mötte Borås AIK i match nummer tre ställdes laget inte bara mot en gammal bekant utan även mot ett lågt organiserat försvarsspel. Ovanan att möta den här typen av försvarsspel i kombination med bristfällig rörelse i anfallsspelet innebar att Kronäng aldrig riktigt var med i den här matchen, även om den resultatmässigt var jämn in på slutminuterna. Men det var ändå en nyttig läropeng och spel mot lågt försvarsspel är definitivt något vi kommer ägna tid åt under träningarna framöver för att på så vis kunna vara bättre förberedda på det nästa gång vi ställs mot det.


Elfsborg 1 – Kronäng 1 (3-0)


Trots nederlaget mot Borås AIK hade Kronäng fortsatt chansen att gå vidare i den avslutande gruppspelsomgången när Elfsborg väntade på andra sidan. Inför matchen ställde vi följande fråga till killarna: ”Vad är en vinnare?”.


Vi fick många olika och intressanta svar på den frågan. Men det vi framförallt kom fram till är att en vinnare inte ger upp vid tuffa motgångar utan istället höjer sig och presterar bättre. Om man är ute och cyklar i kraftigt ösregn med motvind och kommer till en uppförsbacke finns det bara en sak att göra – trampa hårdare. Förloraren är den som slutar att trampa och faller ner i diket.


Vi kom överens om att gå ut och trampa hårdare, vilket killarna också gjorde mot Elfsborg. Även om det blev förlust var insatsen betydligt bättre än den föregående. Rörelsen och beslutsamheten var tillbaka och vi fick se fina tendenser i anfallsspelet även om det inte räckte hela vägen den här gången. På något sätt ändå en värdig avslutning på turneringen från Kronäng och något att fortsätta vidareutveckla.


Sammanfattning


Sammanfattningsvis lyckades vi inte få ut den fotbollen vi ville spela under den här turneringen – även om tendenserna hela tiden fanns där. Det märktes inte minst på killarnas reaktion (eller kanske snarare brist på reaktion) efter segern mot Bergdalen. Att det blev tre poäng var inget som fick killarna att hoppa jämfota eller köra fågeldansen av glädje direkt. De var missnöjda med spelet, vilket är ett sundhetstecken om något. Det tyder på en förhöjd kravbild som det här gänget har satt på sig själva och en vilja att verkligen spela fotboll med ett eget genomtänkt anfallsspel och därigenom utvecklas både kollektivt och individuellt.


Nu ska vi såklart vara ärliga och säga att Kronäng förmodligen hamnade i den allra tuffaste gruppen i turneringen. Så att Kronäng inte riktigt kom upp i nivå och ändå hade chansen att gå vidare inför sista matchen tyder på att det finns en stark grund att bygga vidare på. En spännande grund. Vi har sett att spelet finns där – vi måste bara fortsätta hjälpas åt att plocka ut det.


Mest glädjande med den här turneringen var såklart hur det här laget reagerade på det sena baklängesmålet mot Rävlanda i första matchen. Snacka om att bara trampa på och uppträda som riktiga vinnare. Glädjen efter slutsignalen var sådär härligt kaotisk och okontrollerad som den kan bli ibland när känslor direkt från hjärtat bara exploderar i total eufori. Ta med er det killar och tänk på att det kommer fler cuper där vi får chansen att spela den fotbollen vi vill spela.


Turneringens…


…Bestående intryck

Fredrik Grahns kvitteringsmål mot Rävlanda med tre sekunder kvar är ett sådant magiskt ögonblick jag vet att spelare, ledare och föräldrar fortfarande kommer att minnas om tio år. Ett mål som var värt så mycket mer än en räddad poäng. Tack killar, för en ny fotbollshistoria att berätta vidare till andra!


…”Jag kan ta en med senap när du ändå är där uppe”

Teo Lagerstedt skojade med en läcker sulfintsdragning upp sin motståndare till kiosken på våning två.


…Elias-citat

”Det positiva med att vi inte gick till final är att vi kan träna imorgon”. Citatmaskinen fortsätter att leverera klockrena kommentarer och samtidigt ta positivt tänkande till en helt ny nivå.


…Mest missnöjda kund

Simon Ehrman hann med att ta studenten och odla bockskägg innan den beställda toasten dök upp och när den väl kom innehöll den dessutom ketchup. Vet att det här kan tyckas vara en bagatell, men det är såklart tråkigt för alla de drabbar. Skicka SVT-programmet PLUS på dem Simon så ska du se att det blir fart på kiosken i Rångedalahallen till nästa år.


…Supportrar

Den härliga föräldraskaran på plats i Rångedala som förutom stöd från läktaren under matcherna även bidrog med teknisk support. Tack och bock för det!        

 

//Henrik Johansson


Nyhetsarkiv
Nyårskulan 20192019-12-31 17:16
FILM: Eskilscupen 20192019-08-06 14:02
FILM: Blixtcupen 20182018-12-31 16:26
FILM: BUA-cupen 20182018-12-26 17:23
FILM: FUTSAL-DM2018-11-22 20:14
FILM: Ekorrecupen 20182018-11-22 20:04
2018-03-14 11:57
2018-03-12 14:21
FILM: BUA-cupen2017-12-27 20:39
Höstlovsfotbollen 1/112017-10-27 13:22
FILM: Oddebollen 20172017-08-17 19:44
FILM: Topp 10-listan2017-03-05 18:32
FILM: BUA-cupen 20172017-02-14 20:56
Nu kör vi P03/P04!2017-02-08 20:14
FILM: BUA-cupen 20162016-11-28 19:52
 
Sponsorer