C-Z Sport
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

KRÖNIKA: Kronängs P04 - fotboll som är på riktigt
2016-10-16 12:11


Fotbollen berör – oavsett nivå


Efter att ha studerat fotbollen från läktarplats de senaste tio åren, såväl på de stora arenorna ute i Europa som lokalfotboll i division fyra och ungdomsfotboll i olika former, har det slagit mig att min stora fascination för fotbollssporten har att göra med att den kan beröra oss precis lika mycket oavsett vilken nivå den spelas på.


När Zlatan Ibrahimovic klackar in ett mål mot Italien eller när Anders Svensson skruvar in en frispark mot Argentina kan man se i deras ögon att de inte längre har en aning om vart de befinner sig någonstans. De bara försvinner iväg in i ett tillstånd av lycka som är svårt att beskriva eller förklara – det är något som bara händer. Där och då spelar miljonerna de har på banken ingen som helst roll. Den typen av spontan glädje som förmedlas under dessa magiska ögonblick är precis densamma som en 12-åring upplever när han eller hon gör mål eller vinner en match i sjumannafotboll. Är inte det rätt mäktigt om ni tänker efter? Stor skillnad. Samtidigt ingen skillnad.


Från besvikelse till glädje


Ute i den stora fotbollsvärlden handlar det dessvärre alltmer om pengar som styr det mesta. Höjda biljettpriser, ligaomgångar som ska spelas i andra världsdelar och fotbolls-VM i Qatar vintertid (!) – ja, det finns liksom ingen hejd på dårskapen. När fotbollen inte är på riktigt slutar den att betyda något och då riskerar den att tappa det som har gjort den till världens största sport – passionen. Om den försvinner blir fotbollsklubbarna snart som vilket företag som helst där det handlar om att maximera vinster och då är det till slut ingen som kommer att bry sig. Då kan vi lika väl börja hålla på H&M eller Apple.


Så vad har vi fotbollsromantiker då för frizon där vi är skyddade mot allt detta? Jo, ungdomsfotbollen där det fortfarande är andra värden som räknas. Just därför hoppade jag i augusti månad på båten med Kronängs P04, vilket har varit som att bege sig ut på öppet hav i stormigt väder utan att veta vart man kommer hamna. Resan har varit både lärorik och spännande på många sätt. Men framförallt har den innehållit svängningar och kontraster mellan total besvikelse och fullständig glädje och eufori, vilket har tagit fram det bästa ur idrotten.


Fotbollsfyrverkeriet


Höstsäsongens första match skulle Kronäng spela mot Sparsör. Humöret var på topp bland killarna och allt gick som på räls. Sen blåste domaren igång matchen. Ett par sekunder senare kom det första baklängesmålet och det var bara början. Det var smärtsamt att se de förkrossade blickarna, samtidigt som det gav en indikation på att killarna faktiskt brydde sig och ville något med sin fotboll.


”Efter regn kommer solsken” brukar man ju säga och hur slitet uttrycket än må vara är det en passande beskrivning för Kronängs höst. Höstens första seger kom mot Brämhult och efter en ny fin insats mot Kinna väntade Elfsborg på andra sidan. Det var nu vi skulle kastas in i ett fotbollsfyrverkeri av sällan skådat slag när Elfsborg och Kronäng bjöd på en fotbollsmatch som innehöll precis allt man kan önska sig - plus lite därtill. Bra fotboll, högt tempo, intensitet, spänning, dramatik och många mål. Men framförallt innehöll matchen tillräckligt med känslor och energi för att värma upp Borås under ett helt år.


Skillnaden mellan de tomma, nedstämda blickarna från matchen mot Sparsör och den glöd som fanns i killarnas ögon innan, under och efter matchen mot Elfsborg är precis vad fotboll handlar om för mig. Fotboll blir aldrig bättre än så och den typen av äkta känslor är inget som kan köpas för pengar – de bara uppstår på grund av en kärlek till sporten fotboll.


Rätt inställning räcker långt


Segern mot Elfsborg pumpade killarna fulla med självförtroende och av bara farten besegrades Dalsjöfors i vad som var höstens bästa insats rent spelmässigt då hela laget deltog i såväl försvars- som anfallsspelet. Kronäng spelade även jämnt med och höll på att besegra sina kompisar i Bergdalen i säsongens sista match. Men just den förmiddagen var inte marginalerna riktigt med Kronäng som tvingades inkassera en smärtsam, men ändå hedersam förlust. Hedersam på så vis att killarna hade tömt sig totalt på energi och verkligen gett allt. Svårt att begära mer än det.


Sammanfattningsvis har Kronäng under hösten bevisat både för sig själva och andra vad man kan uppnå tillsammans som ett fotbollslag bara den rätta inställningen och attityden finns där som grund. De senaste veckorna har dessutom intensiteten, koncentrationen och kvalitén på träningarna höjts ett par snäpp, vilket har varit oerhört roligt och inspirerande att se.


Faktum är att Kronängs P04 på kort tid har blivit mitt nya favoritlag. Har haft svårt att peka på exakt vad det beror på och funderat en del på varför. Kanske är det för att de här killarna får en att minnas anledningen till att man en gång förälskade sig i den här sporten. Kanske är det för att de här killarna - när de har bestämt sig och verkligen ger allt - spelar en fotboll som känns hundra procent äkta. En fotboll som är på riktigt.


Höstens…


…Höjdpunkt

Vi kommer inte ifrån Elfsborgsmatchen, som är en av de häftigaste fotbollsmatcher jag har upplevt live alla kategorier – i hård konkurrens ska tilläggas.


…Målgest

Simon Lindéns tolkning av Cristiano Ronaldos patenterade målfirande innehöll så mycket ilska och frustration blandat med glädje att den faktiskt var bättre än originalet. Man blev både rädd och glad.


…Överläkare

När en gummikula från gräset i slutet av en träning fastnade i ögat på stackars Fredrik Grahn klev doktor Teo Lagerstedt fram och hjälpte sin kompis med beslutsamhet och god fingertoppskänsla.


…Trio

De härliga nytillskotten Adnan, Riyad & Rami som har tillfört både energi och kvalité till det här laget.


…Förvirring

Ja, hur var det nu? Ska målvakten få ta upp bollen vid tillbakaspel eller inte? Frågan kom upp inför varje match och varken domare eller ledare verkade ha något självklart svar. Det är inte alltid lätt när det är svårt.


…Ter Stegen-kopia

Wile Lindquists målvaktsstil med inslag av spel med fötterna påminner inte så lite om Barcelonas tyske målvakt.


…Citat

 ”Vi vann mot Elfsborg och jag var lagkapten”. Sagt av citatmaskinen Elias Arnesson som såg ut som att han just blivit inlåst i en godisaffär. Redan ett klassiskt citat som säger mycket om så mycket.


…Sämsta tippare

När killarna tränade på så kallade ”Messi- och Ronaldo-avslut” fick alla tippa vilken typ av avslut som skulle leda fram till flest mål. Själv trodde jag stenhårt på Ronaldo. Resultatet? 10-0 till Messi.


…Modetrend?

Simon Ehrman gjorde sitt bästa för att skapa ett nytt mode och ett tag var vi nästan lite oroliga för att kungakronan från Burger King hade vuxit fast på huvudet.


…Raket

Casper Swahns klassiska tåfjutts-avslut mot Dalsjöfors hade så hög fart att ingen hann reagera förrän bollen nådde nättaket. Enligt obekräftade uppgifter är målvakten fortfarande ute och letar efter bollen.


…Noggranna förberedelser

”Har jag allt som jag behöver nu?” undrade Lukas Gustafsson när han fått på sig målvaktmunderingen och ville försäkra sig om att allt verkligen var med när han skulle ta plats mellan stolparna. Helt rätt inställning Lukas!


…Fotbollsgodis

Löpningarna. Tajmingen. Farten. Passningarna. Avslutet. Precis allt stämde under några magiska sekunder när Riyad dundrade dit höstens vackraste mål i matchen mot Elfsborg. Tackar!


…Svampplockare

Tränare Jonas och ett halvt fotbollslag förenade nytta med nöje med en liten tur ut i skogen på väg till matchen mot Dalsjöfors och dök upp i precis lagom tid före avspark.


...Nya smeknamn

Då han har börjat ta överlappslöpningar i matchsituation med utmärkt tajming och effekt kommer han från och med nu att gå under smeknamnet Gustav ”Överlapps-kungen” Isaksson.

 


Stort tack till samtliga inblandade fotbollsgrabbar, tränarkollegor och föräldrar för en grymt rolig höst! Nu fortsätter resan mot inomhussäsongen med cupspel, innan vi tar kurs mot nästa säsong då det är dags för niomannafotboll med allt vad det innebär. Spännande fortsättning väntar alltså, så det är bara att spänna fast sig och åka med.


//Henrik Johansson

Nyhetsarkiv
Nyårskulan 20192019-12-31 17:16
FILM: Eskilscupen 20192019-08-06 14:02
FILM: Blixtcupen 20182018-12-31 16:26
FILM: BUA-cupen 20182018-12-26 17:23
FILM: FUTSAL-DM2018-11-22 20:14
FILM: Ekorrecupen 20182018-11-22 20:04
2018-03-14 11:57
2018-03-12 14:21
FILM: BUA-cupen2017-12-27 20:39
Höstlovsfotbollen 1/112017-10-27 13:22
FILM: Oddebollen 20172017-08-17 19:44
FILM: Topp 10-listan2017-03-05 18:32
FILM: BUA-cupen 20172017-02-14 20:56
Nu kör vi P03/P04!2017-02-08 20:14
FILM: BUA-cupen 20162016-11-28 19:52
 
Sponsorer