C-Z Sport
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Kronängs IF – Bergdalens IK: Så mycket mer än 80 minuters fotboll
2018-08-26 09:57


Fotbollssporten kan framkalla starka känslor som inte alltid är enkla att förstå.


Två lag sparkar boll i 80 minuter, domaren blåser av och sen går alla hem till sig.


Och så var det inte mer med det - eller?


Jag begär inte allt alla ska förstå.


För att kunna göra det krävs det nog att man känner till vägen fram till de 80 minuterna.


Det krävs att man har sett ett gäng fotbollsgrabbar springa omkring i snö på en plan upplyst av elljus i vintermörker och spela fotboll – trots att man inte längre känner tårna och det har bildats is under fotbollsskorna.


Det krävs att man har sett ett gäng fotbollsgrabbar spela träningsmatcher med förminskad planstorlek, på grund av snövallar, i ishavskyla.


Det krävs att man har sett ett gäng fotbollsgrabbar palla med att spela fotboll och anpassa sig efter de annorlunda yttre förutsättningar som den historiskt varma sommaren har inneburit.


Det krävs att man har sett ett gäng fotbollsgrabbar på ren och skär vilja kämpa sig igenom de där stentuffa dagarna när allt går emot och det inte är särskilt roligt alls att spela fotboll.


Det krävs att man har sett ett gäng fotbollsgrabbars tomma, uppgivna, nedstämda, frustrerade och ilskna blickar efter att, tre gånger under en och samma säsong, på vedervärdiga sätt ha tappat poäng på matchens sista spark.


Det krävs att man har sett ett gäng fotbollsgrabbar greppa nytt mod efter besvikelser bara för att, trots bra prestationer, drabbas av nya bakslag – men ändå aldrig tveka på att klättra upp på hästen igen och försöka hoppa över nästa hinder.  


Det krävs att man har sett ett gäng fotbollsgrabbar glädjas tillsammans i framgång, stötta varandra i motgång och hela tiden sträva efter att fortsätta klättra uppåt med en beundransvärd inställning att ständigt vilja ha mer och vara villiga att förbättra sig.


Det krävs att man har sett ett gäng fotbollsgrabbar under träningar och matcher i allmänhet, och under fyra dagar i Halmstad i synnerhet, låta sina starka och charmiga personligheter stråla samman till en urstark enhet i en poetisk vacker sammanhållning som får smilbanden att peka uppåt och som gör tårkanalerna sprängfyllda.


Först då kan man förstå.


Först då kan man förstå hur mycket hårt slit och ”skit” som ligger bakom.


Först då kan man förstå hur 80 minuters fotboll, kan vara så mycket mer än 80 minuters fotboll.


Matchen


Kronäng inledde matchen med både tålamod och mod genom att försöka spela upp bollen mot ett Bergdalen som pressade högt redan från start.


Killarna lyckades, med kreativa lösningar, många gånger spela sig förbi pressen och när det korta spelet började varieras med längre passningar på ytan bakom motståndarnas backlinje kom också målchanserna.


Ledningsmålet kom dock till efter en defensiv hörna där Kronäng var noggranna och snabba ut på andrabollen, vilket ledde fram till en snabb omställning tillika ett friläge för vindsnabbe Adnan ”GarBale” Mohammad som visade prov på både kyla och finess när han med en lätt chip i precis rätt läge hittade nätet.


Bergdalen hade mest boll, men Kronäng försvarade sig exemplariskt, omställningarna var fortsatt sylvassa och halvvägs in i halvleken skulle vi få se ett vackert spelmål.


Adnan ”GarBale” Mohammad jobbade fast bollen ute på vänsterkanten och spelade bakåt till Dek ”Kryckan” Ibrahim som såg den fria ytan centralt utanför straffområdet där Isak ”the magic left foot” Sångberg befann sig och med ett direktavslut lyfte in tvåan.


Kronäng hade bud på mer. Bland annat genom ett öppet läge för Dek ”Kryckan” Ibrahim som sånär resulterade. Minuterna före halvtid skickade David ”Puyol” Stolt, från högerkanten, fram en briljant djupledsboll på ytan bakom motståndarbacklinjen dit Adnan ”GarBale” Mohammad kom som skjuten ur en kanon och återigen var säker i avslutsläget.


Med tanke på att skadesituationen som uppstod i matchen innebar att det inte fanns mer än en avbytare att tillgå, pratade vi i halvtid om att spela enkelt och smart i den andra halvleken. 


En halvlek där Bergdalen fortsatte att ha mycket boll utan att för den sakens skull skapa särskilt mycket mer framåt än en stor mängd fasta situationer, som Kronäng hanterade på ett utmärkt sätt.


Med drygt tjugo minuter kvar att spela kom Bergdalen tillbaka i matchen med två snabba mål. Ett straffmål och ett vackert spelmål innebar ordentlig nerv i matchen under slutskedet.


För det var ju inte så att Kronäng saknade chanser att definitivt avgöra. Tvärtom så fortsatte de snabba omställningarna att leda till öppna lägen för Adnan och Dek som flera gånger var en hårsmån ifrån att stänga matchen.


Nu blev det inte så, men Kronäng tömde sig fullständigt under slutminuterna, lyckades stå emot och kunde därigenom hålla undan till en löjligt välförtjänt och skön seger.


Sammanfattning


Kronäng visade upp två olika skepnader den här kvällen.


I första halvlek fick vi se killarna visa upp en stor portion mod i speluppbyggnaden där kortpassningsspel varierades med längre passningar i djupled.


Ett välorganiserat försvarsspel gav inte bara motståndarna huvudbry, utan ledde också fram till ett fartfyllt och effektivt omställningsspel.


När orken började tryta i den andra halvleken (eftersom samtliga mer eller mindre tvingades spela hela matchen) fick vi se Kronäng visa upp en ny sida av sig själva.  


I läget där Bergdalen hade kommit tillbaka med två snabba reduceringsmål återstod fortfarande tjugo minuter att spela. I motsvarande situationer tidigare under säsongen har Kronäng drabbats av stress. En stress som har lett till att man via en rad felbeslut har gjort det onödigt svårt för sig och bjudit motståndarna på fler lägen än nödvändigt.


Detta är något vi har pratat mycket om efter de tunga slutsekunderna mot Tollarp i Laxacupen och Brämhult i ”El Boråsico” för ett par veckor sedan, och gemensamt kommit fram till att vi måste kunna uppträda smartare under matcherna överlag - men framförallt under slutfasen.  


Om det var glädjande att se den lysande spelmässiga insatsen i den första halvleken, var det på något sätt ännu starkare att se hur killarna visade mognad genom att spela fotboll med huvudet (bildligt inte bokstavligt) i den andra när laget visade upp en cynism och typ av ”smartness” vi inte har sett tidigare.


Genom att behålla lugnet och välja den enkla lösningen i varje enskild situation och använda de fasta situationerna som en återhämtningpaus och chans för laget att flytta upp, minimerades på så vis riskerna för att bjuda på något onödigt när matchen gick mot sitt slut.


En viktig detalj är att killarna märkte att det ihärdiga försvarsspelet fungerade och dessutom ledde fram till ett flertal vägvinnande omställningar med klara lägen att avgöra. Det gör att man som fotbollsspelare orkar ta de där viktiga extra meterna hem eller i sidled som många gånger kan vara matchavgörande, vilket så blev fallet den här kvällen.


Efter att ha visat upp en sevärd fotboll i 60 minuter fick alltså Kronäng spela fotboll med hjärtat och huvudet under de resterande 20 minuterna.


Därefter blåste domaren av matchen och alla gick hem till sig.


Och så var det inte mer med det - eller?


Matchens…


…Vilda flykt

Minuterna före halvtid började regnet ösa ner och i samband med att domaren blåste i pipan började det dessutom att hagla.


”Killar vi går in!”, hojtade Robban ”Tillslagskungen” Andersson varpå alla i en sprallig glädje lunkade iväg mot klubbstugan där publiken hade tagit skydd.


Det var något vackert med den intimitet och gemenskap som uppstod i samband med detta, vilket fick mig att nostalgiskt tänka tillbaka på ett sommarprogram från början av 90-talet -  ”De vilda djurens flykt” - vars signaturmelodi spelas i  bakgrunden i det länkade filmtipset ovan.


Vi är inte framme – men vi är på väg…


…Märkligaste hårtork

Stackars Hannes ”Google” Andersson.


Inte nog med att han fick en armbåge i ryggen och skadade sig så pass illa att han behövde bryta matchen.


När han stod där vid avbytarbåset och kved sig i smärtor fick han sig dessutom en ”Sir Alex Ferguson- hårtork” av Casper ”Piqué” Swahn, som uppenbarligen inte var det minsta sugen på att ta klivet ner som mittback och ville ha in Hannes på plan igen. Obetalbart! 


…Citat

”Det var långa tio minuter”, lagkapten Arvid Elmgren Kopp när han med ett leende beskrev matchavslutningen efteråt.


…Välförtjänta känslor

Glädje blandat med lättnad och trötthet, men samtidigt en stolthet över vad de hade presterat den här kvällen.


Så sammanfattar man nog bäst de känslor som killarna utstrålade efter att ÄNTLIGEN (!!!) ha fått med sig något hela vägen efter att återigen ha gjort så mycket saker rätt under en fotbollsmatch.  


Som ni var värda att få känna dessa underbara känslor killar!


…Spelarbetyg


Wile ”Ter Stegen” Lindqvist (+++++)

Minst sagt delaktig i den tålmodiga uppspelsfasen genom att våga sätta ordentlig fart på bollen i vändningarna och därutöver vara tydlig i kommunikationen med backlinjen när han tog klivet ut för att samla in bollar som lyftes in i straffområdet.


David ”Puyol” Stolt (+++++)

Lugn och trygg med bollen i uppspelsfasen och superhabil defensivt. Bjöd dessutom på ett par tekniska nummer och en minst sagt välslagen framspelning till ett av målen.


Hannes ”Google” Andersson (+++++)

Låg rätt defensivt och styrde uppspelen på ett utmärkt sätt genom att våga spela kort och vända spel ibland och söka längre alternativ när motståndarna hann upp i press. Utgick dessvärre sedan skadad strax före halvtid.


Rami Alhazouri (+++++)

Fortsatt rejäl i närkamperna och luftspelet. Såg till att täcka upp och följa med i löpningarna när motståndarna väl lyckades hitta in i ytan bakom och fick därigenom stopp på ett flertal anfallsförsök innan de hann leda fram till målchanser.


Elias ”Citatmaskinen” Arnesson (+++++)

Sveriges gladaste vänsterback var tillbaka på fotbollsplanen igen, efter ett sommaruppehåll, och bidrog till närkampsspelet med sin fysik. Uppträdde även noggrant och kyligt i försvarsspelet genom att avvakta och ligga i rätt position, istället för att rusa på och riskera att gå bort sig.


Casper ”Piqué” Swahn (+++++)

Styrde och ställde i vanlig ordning på mittfältet med noggrannhet i passningsspelet och sopade rent i ytan framför egen backlinje, innan han fick ta klivet ner i mittbackspositionen där han bidrog med lugn och individuell defensiv skicklighet.


Arvid Elmgren Kopp (+++++)

Evighetsmaskinen som i vanlig ordning vägrade att bjuda på en millimeter centralt på mittfältet och antingen var där och vann tillbaka bollen eller störde rytmen i motståndarnas anfall. 


Fick även direktiv inför matchen om att försöka spela på två tillslag för att på vis kunna slå fler crossbollar. Något som han tog till sig och därigenom fick fart på Kronängs djupledsspel redan från början.


Isak ”the magic left foot” Sångberg (+++++)

Vänsterfotsmagikern som återigen visade vilken poängsspelare han är genom att avsluta på ett och segla in ett nytt vackert mål. Tog ju längre matchen gick ett allt större defensivt ansvar och visade att man inte behöver vara fysisk för att spela fysiskt – envishet, rivighet och spelförståelse räcker långt.


Jonathan ”Tid” Tidstål (+++++)

Smartheten och lugnet personifierad. Lojal och noggrann i varje defensivt moment. Visade även vägen vad gäller att hitta de enkla lösningarna som innebar att laget kunde flytta upp spelet emellanåt och få välbehövlig vila under slutfasen.


Dek ”Kryckan” Ibrahim (+++++)

Låg högre upp i sin utgångsposition, vilket innebar att han var ett större djupledshot för motståndarna och tog sig till ett flertal öppna lägen där enbart förstatouchen stod i vägen för ett matchavgörande. Visade god speluppfattning vid sin framspelning och såg till att ta hemjobbet för att hjälpa till i försvarsspelet i större utsträckning under slutet av matchen.


Adnan ”GarBale” Mohammad (+++++)

Motståndarnas mardröm att möta då han är så svårfångad tack vare sina ständiga, smarta och vältajmade löpningar i djupled. Visade förutom ”Lionel Messi-kyla” i avslutsmomentet prov på god speluppfattning genom att vända över spelet till anfallskollegan Dek i omställningarna och då i god tid när ytan fortfarande var öppen. 


Gustav ”Överlappskungen” Isaksson (+++++)

Utnyttjade sin mjuka bollbehadling till att våga hålla i bollen längs kanten och söka kombinationer med medspelare som kom löpande och varierade det viktiga bollhållande spelet med att söka mer hotande passningar framåt. Såg även till att komma hem på rätt sida i försvarsspelet för att därifrån kliva in och vinna dueller.


Read Alhsri (+++++)

Var märkbart påverkad av smärta i benet, men det var inget som hindrade honom från att arbeta stenhårt för laget och emellanåt sticka iväg på smått omöjligt bollar och därigenom tvinga motståndarna till att rensa ut bollen över sidlinjen så att laget kunde flytta upp sina positioner.


Ni är för underbara killar! Som ni har förtjänat detta efter allt hårt slit ni lägger ner!


//Henrik Johansson


Nyhetsarkiv
Nyårskulan 20192019-12-31 17:16
FILM: Eskilscupen 20192019-08-06 14:02
FILM: Blixtcupen 20182018-12-31 16:26
FILM: BUA-cupen 20182018-12-26 17:23
FILM: FUTSAL-DM2018-11-22 20:14
FILM: Ekorrecupen 20182018-11-22 20:04
2018-03-14 11:57
2018-03-12 14:21
FILM: BUA-cupen2017-12-27 20:39
Höstlovsfotbollen 1/112017-10-27 13:22
FILM: Oddebollen 20172017-08-17 19:44
FILM: Topp 10-listan2017-03-05 18:32
FILM: BUA-cupen 20172017-02-14 20:56
Nu kör vi P03/P04!2017-02-08 20:14
FILM: BUA-cupen 20162016-11-28 19:52
 
Sponsorer