C-Z Sport
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Kronängs IF – Sjömarkens IF: Ett direkt hot mot svensk fotbolls framtid?
2019-04-13 19:43


Efter att ha vuxit upp med Premier League-fotboll, upptäckte jag under säsongen 03/04 någonting nytt.


Ett nytt fotbollsuniversum.


TV4 Plus började sända La Liga och jag såg min allra första Barcelonamatch.


Tekniken.


Den mjuka bollbehandlingen.


Passningsskickligheten.


Rörelsemönstret.


En fotboll jag inte hade sett tidigare.


Jag fastnade direkt.


Två år senare bevittnade jag min första Barcelonamatch live – faktiskt just matchen när en viss argentinsk supertalang gjorde sitt allra första A-lags-mål mot Albacete.


Kärleken till både Barcelona som klubb och sättet att spela fotboll på började växa sig stark.


Följde samtidigt min lillebror Fredriks duktiga P94-lag i Gerdskens BK.


Detta under en period där endast en offensiv och attraktiv med ett stort bollinnehav dög åt mig – det andra var ju ingen ”riktig fotboll”.


Såhär skrev undertecknad i ett matchreferat 2010 när Gerdsken hade förlorat mot ett Dalstorp som förvarade lågt hela matchen och vann på omställningar:


”När den destruktiva fotbollen segrar över den konstruktiva är vi illa ute. Att gå ut till en match med inställningen att försöka förstöra matchen och utnyttja motståndarnas misstag ser jag som direkt skrämmande för svensk fotbolls utveckling. Någonstans måste det finnas en tilltro till ett eget anfallsspel. Det är det man ska lära 16-åringar, annars lär det dröja innan Sverige återfinns i ett stort mästerskap igen.”


 Ja, det har gått en tid sedan dess och är väl lika bra att vara tydlig med att jag inte längre delar den 23-årige Henriks rätt så korkade och pretentiösa resonemang. En text som rörde upp många starka känslor efteråt – inte minst hos Dalstorps lagledning och föräldrar som inte direkt var supernöjda.


Nåja, kan tycka att de var antingen lättstötta.


En sak är dock säger.


Jag trodde aldrig att känslorna för ett fotbollslag skulle kunna bli starkare än för Barcelona och Gerdsken.


Men det var innan jag träffade ett gäng fotbollsgrabbar i Kronäng.


Ett gäng fotbollsgrabbar som (tillsammans med Gerdskens seniorlag) har fått mig även kunna uppskatta en annan typ av fotboll.


Matchen


Kronäng hittade omedelbart rätt i det låga, tajta försvarsspelet och Sjömarken hade svårt att spela sig igenom.


I det uppställda spelet kändes Kronäng superhabila och trygga. Det var främst i omställningsspelet, när Kronäng hade flyttat upp sina positioner och tappade boll, som bortalagets lyckades komma till målchanser.


Det bästa läget under den första halvleken var det dock Kronäng som hade, när Sami ”Vänster” Jalali fick ett öppet läge i straffområdet. Men avslutet från nära håll gick olyckligt nog över och det var mållöst i halvtid.


I halvtid pratade vi om vikten att behålla tålamodet och fokuset i försvarsspelet samt att fortsatt spela med låg risk för att inte bjuda motståndarna på något onödigt.


I en timme lyckades Kronäng stå emot. Men när ett välriktat avslut utifrån vänsterkanten seglade in i det bortre krysset, var det inte så mycket annat att göra än gratulera bortalaget till ledningen.


Kronäng skulle dock komma tillbaka starkt i samband med att Isak ”the magic left foot” Sångberg klev in i handlingarna på allvar.


Isak utmanade motståndarna med fart och finess, vilket ledde fram till ett flertal frisparkar på offensiv planhalva.


Lagkapten Arvid Elmgren ”Captain Fantatstic” Kopp avfyrade en av dem i insidan stolpen under en period där Kronäng hade lyft upp spelet rejält.


Isak ”the magic left foot” Sångberg skulle snart skaffa sig ett eget skottläge strax utanför straffområdet och någon halvsekund senare var det som att tiden stannade.


På halvvolley fick Isak iväg en riktig pärla som steg och steg tills den var framme mitt uppe i det högra krysset.


Ett fullkomligt vanvettigt fotbollsmål, bortom all rim och reson, som innebar att Kronäng var tillbaka i matchen på allvar.


Känslan där och då var att Kronäng var laget med momentum och att fortsatt tålamod i försvarsspelet mycket väl skulle kunna leda fram till ett avgörande omställningsmål.


Nu blev det inte så.


Sjömarken utnyttjade direkt när Kronäng, för ett par sekunder, tappade fokus på ett inkast och bortalaget var återigen i ledning.


Därefter orkade Kronäng inte flytta upp spelet tillräckligt mot ett Sjömarken som lugnt och fint kunde spela av resterande matchtid och dessutom sätta dit ett tredje mål (som endast var av akademisk betydelse).


Sammanfattning


Kronäng gick ut mot ett av Västergötlands absolut bästa lag (innehållandes en P16-landslagsspelare) och spelade försvarsspel med tålamod, vilja, noggrannhet och kompromisslöshet på ett oerhört imponerande sätt.


Kronäng kämpade för varandra i försvarsspelet och spelade enkelt utan några större risker i anfallsspelet, vilket drog ner tempot i matchen och störde rytmen hos ett tekniskt, spelskickligt och fysiskt starkt Sjömarken.


”Är man kvar i matchen med en halvtimme kvar – har man alltid chansen att vinna den” är ett mantra som fotbollsexport Hasse Backe ofta återkommer till när Sveriges landslag ska ställas mot en svår motståndare.


Killarna verkade ha insett just detta. För även om försvarsspel inte är det man som fotbollsspelare vill ägna sig mest åt under en fotbollsmatch, var det prestigelösheten i det hårda försvarsjobbet som innebar att Kronäng i allra högsta grad var kvar i matchen när klockan tickade upp mot 60 minuter.


Det borde inte gå att vinna mot Skövde i en futsal-seriematch.


Men det gjorde det.


Det borde inte gå att slå ut Sjömarken ur DM.


Det gjorde det inte heller. 


Men nästan.


Killarna gav verkligen sig själva chansen att lyckas med en fullständigt makalös bedrift och är tack vare det vinnare i mina ögon, oavsett slutresultatet i matchen.


Om jag för tio år sedan såg den här typen av fotboll som ett direkt hot mot svensk fotbolls framtid, är det med ett helt annat perspektiv på fotbollssporten jag nu kan stå där vid sidlinjen och njuta av densamma.


Att spela på det här sättet i varje match är såklart inte särskilt utvecklande och inget killarna skulle uppskatta i längden (de gillar ju den där runda saken alldeles för mycket för det).


I seriespelet kommer vi såklart att ha fokus på att spela vårt eget spel i första hand.


Men att klara av att spela fotboll på olika sätt beroende på motstånd och sammanhang är definitivt något som är utvecklande för spelarna och viktiga kunskaper att ta med sig framåt.


Så tack ska ni ha killar för att ni fortsätter att förgylla fotbollslivet med er passion för fotbollen som så många gånger har flyttat gränserna för var som är möjligt att uppnå.


Matchens…


…”Blixten slår aldrig ner på ställe två gånger” - eller?


När bollen lämnade Isaks fot och bara fortsatte att stiga mot det högra krysset var det såklart omöjligt att inte få en flashback till den 23 maj 2017 i Annelund.


En då 13-årig Isak Sångberg (som skulle fylla 14).


Solsken.


Ungefär motsvarande läge (fast på en niomannaplan).


En studsande boll.


Samma vänsterfot.


Samma kryss.


Det enda vi kunde ha önskat oss är väl samma målfirande – det hade varit skoj att se Isak :)


Ni hittar detta konststycke 5:17 in i filmen ”Fotbollssäsongen som hade allt”.

https://www.youtube.com/watch?v=jaXe1Oztud8


…Hårt kämpande Kronängsgrabbar! (som alla förtjänar starka fem-plus)


+++++


Wile ”Ter Stegen” Lindqvist


Hugo ”Pirlo” Andersson


Hannes ”Google” Andersson


Armin Kreutz


Carl ”Bumlingen” Ekdahl


Sebastian Muñoz ”Master of observation” Cortes


Arvid Elmgren ”Captain Fantastic” Kopp


Isak ”the magic left foot” Sångberg


David ”Puyol” Stolt


Markus ”Sunshine” Olsson


Oskar ”Ankara” Omar


Felix Hultman


Sami ”Vänster” Jalali


Adnan ”GarBale” Mohammad

 

//Henrik Johansson


Nyhetsarkiv
Nyårskulan 20192019-12-31 17:16
FILM: Eskilscupen 20192019-08-06 14:02
FILM: Blixtcupen 20182018-12-31 16:26
FILM: BUA-cupen 20182018-12-26 17:23
FILM: FUTSAL-DM2018-11-22 20:14
FILM: Ekorrecupen 20182018-11-22 20:04
2018-03-14 11:57
2018-03-12 14:21
FILM: BUA-cupen2017-12-27 20:39
Höstlovsfotbollen 1/112017-10-27 13:22
FILM: Oddebollen 20172017-08-17 19:44
FILM: Topp 10-listan2017-03-05 18:32
FILM: BUA-cupen 20172017-02-14 20:56
Nu kör vi P03/P04!2017-02-08 20:14
FILM: BUA-cupen 20162016-11-28 19:52
 
Sponsorer