C-Z Sport
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Kronängs IF – Hestrafors/Bollebygd: Vad är det här för ett fotbollslag egentligen?
2017-04-17 23:46
Full fart framåt!

Ett nytt datum när all logik försvann


Datumet var den 16:e oktober 2012 och spelplatsen mäktiga Olympiastadion i Berlin. Det svenska fotbollslandslaget låg under med 4-0 mot stormakten Tyskland som två år senare blev världsmästare i Brasilien. Det som hände under kvalmatchens sista halvtimme är svensk fotbollshistoria och redan nu en klassiker som går under benämningen ”Bragden i Berlin”. Ett totalt uträknat, utspelat och underlägset Sverige chockade en hel fotbollsvärld genom att hämta upp underläget och kvittera på tilläggstid genom Rasmus Elm.


Sedan den kvällen är vi nog många som är mer försiktiga med att använda ordet ”omöjligt” i fotbollssammanhang. Det räcker ju att gå tillbaka till bilderna från oktoberkvällen i Berlin för att konstatera att fotbollen kan vara lika outgrundlig och oförklarlig som ett universum.


När domaren blåste av DM-matchen mellan Kronäng och Hestrafors/Bollebygd kunde vi skriva in ett nytt sådant datum i fotbollskalendern. Ett datum som vi alltid kommer att kunna återvända till för att poängtera att allt inte alltid är som det verkar - eller inom rimlighetens gränser borde vara. Den 17 april 2017 blev ännu en sådan kväll när all logik försvann och fotbollens kraft bara blåste över oss fram och tillbaka i en explosion av känslor som växlade mellan glädje, besvikelse och förtvivlan.


Det ”omöjliga” underläget


Så hur gör man då för att sammanfatta en fotbollsmatch av den här karaktären? Det enkla svaret är att det gör man inte. Det här är en fotbollshändelse jag skulle kunna skriva en hel bok om då orsakerna och förklaringarna till hur det överhuvudtaget kan bli på det här sättet är något som fascinerar mig oerhört mycket.


Men det hinner vi inte med nu. Så till att börja med kan vi väl säga att det var en fotbollsmatch som borde ha varit slut redan efter en halvtimme då gästande Hestrafors/Bollebygd hade hunnit gå ifrån till klara 0-4. Slut med tanke på att Kronäng hade svårt att flytta upp spelet på offensiv planhalva och ständigt fick försvara sig så långt i matchen. Det fanns inte mycket, om ens något, som talade för en förändrad matchbild - än mindre en vändning.


Upphämtningen!


I halvtid pratade vi om vikten att hitta fram med längre passningar på djupet för att på så vis kunna flytta upp laget och få motståndarna att springa hemåt istället. Vi kom också överens om att aldrig ge upp, utan istället gå ut och kämpa ännu hårdare tillsammans i den andra halvleken. Många vackra ord som är enkla att säga. Att de här Kronängkillarna ännu en gång faktiskt går ut och genomför det, är så imponerande att man blir både stolt, glad och lite rädd på samma gång.  


Själva startsignalen för upphämtningen var en straffspark som uppkom efter att Arvid Elmgren Kopp hittade ut, med just en av de längre passningarna, till Simon Ehrman som efter en vältajmad löpning och mycket mod skar in framför försvararna i straffområdet och fälldes bryskt. Isak ”the magic left foot” Sångberg, som gjorde mål från straffpunkten mot Mariedal i torsdags, var lika kylig den här gången och reducerade till 4-1.


Kort därpå slog Casper ”Piqué” Swahn en ny längre boll på djupet. En boll som Adnan ”GarBale” Mohamed stack iväg på och förvaltade på bästa sätt genom att trycka dit 4-2. Målen duggade tätt nu och av bara farten hittade Gustav ”Överlappskungen” Isaksson fram med nästa djupledspassning till Arvid Elmgren Kopp, som inte gjorde något misstag fram till 4-3 i matchen.


Adnan ”GarBale” Mohamed fortsatte att blåsa fram i ytan bakom motståndarnas backlinje och hade ett avslut i burgaveln innan det var dags igen. Gustav ”Överlappskungen” Isaksson sökte på nytt den längre bollen som skarvades vidare av en motståndarförsvarare till Adnan ”GarBale” Mohamed, som på något sätt lyckades lirka in 4-4 och slutföra upphämtningen när det bara återstod minuter att spela av ordinarie tid.


Förlängning och ny upphämtning – nästan…


4-4 efter full tid innebar förlängning 2x10 minuter. Under den första 10-minuters-perioden hade Kronäng svårt att ladda om samtidigt som det nog fanns lite nerver inblandat i det hela. Hestrafors/Bollebygd gick under den här perioden ifrån till 4-6 och stängde den här matchen på nytt.


För visst att Kronäng hade lyckats hämta in 0-4 till 4-4. Men att börja om från början och hämta in två nya baklängesmål går ju såklart inte – eller? Nej, med någon form av logik inblandat var det ju givetvis ett hopplöst läge med bara tio minuter kvar.


”Lägg bollen på djupet när vi vinner tillbaka den och så bara kör vi de sista tio”, var det vi kom överens om i den korta pausen. Återigen, enkla ord. Att killarna lyckades skaka av sig besvikelsen och på nytt göra match av det hela säger än mer om det här lagets starka karaktär och inneboende drivkraft om att alltid vilja ha mer.


Adnan ”GarBale” Mohamed tog sig förbi längs högerkanten och spelade in bollen till Arvid Elmgren Kopp, som visste precis vart han hade målet när han med ett avstämt och välplacerat avslut reducerade till 5-6 och än fanns det ett par minuter kvar att spela på.


I förlängningens absoluta slutskede fick Adnan ”GarBale” Mohamed en ny kvitteringschans. Löpningen, mottagningen, farten, avslutet. Allt var väl utfört. Men bollen tog på ett retfullt sätt i ribban och ut varpå Arvid Elmgren Kopp var någon halvmeter ifrån att hitta dit på returen. Så nära var Kronäng alltså att göra straffar av den här vanvettiga fotbollskvällen på Kronäng Arena.


En match som inte går att förlora


Även om det inte blir något fortsatt spel i DM för Kronäng vill jag vara tydlig med att det inte går att förlora en fotbollsmatch efter en upphämtning av den här typen. Det var en seger för killarna som vägrade vika ner sig, fortsatte gå för det hela vägen och fick utdelning på det hårda jobbet. Det var en seger för alla som var på plats och fick uppleva detta osannolika fotbollsspektakel. Det var en seger för fotbollen och idrotten i stort då det är kvällar som den här vi påminns om hur vacker och hänsynslös den kan vara på en och samma gång, samt hur viktig oförutsägbarheten är för att vi ska fortsätta älska den.


Stort tack killar, för allt kaos och alla minnesvärda stunder ni skapar med er fotboll. Det är som sagt inget annat än ett privilegium att få se er spela. Ni ska alla sträcka på er rejält för att ni ännu en gång visade vad ni kan åstadkomma tillsammans med rätt inställning. Är grymt imponerad av samtliga!


Extra plus till Adnan ”GarBale” Mohamed som var den här matchens stora profil på alla sätt man kan tänka sig. Härligt att se Adnan! Nästa gång går den ribba in också ska du se.  


Förutom all spänning och dramatik var det också en nyttig match där många frågetecken rätades ut till utropstecken. Men än kvarstår en relevant fråga man bör ställa sig efter denna känslosamma fotbollskväll:  


Vad är det här för ett fotbollslag egentligen?


Matchens…


…”Gender skin”?

Sättet som Simon Ehrman och Adnan ”GarBale” Mohamed stormade fram på i djupled i den andra halvleken gör att man ställer sig frågan om de hade raket-rull-skridskor på sig? Eller var detta kanske vad som menas med att uppnå ”gender skin” som ni pratar om så mycket killar?


…Ögonblick

Den spontana och euforiska glädjen som uppstod efter kvitteringsmålet. Spelarna samlades i en ”TV-puck-hög” och man kunde se i killarnas ögon (även de vid avbytarbänken) att de knappt förstod vad de hade lyckats åstadkomma eller vart de befann sig någonstans.


...Vackraste

Sättet som killarna manade på varandra att fortsätta gå för det var så vackert att se och dessutom välbehövligt när det fanns vissa som hade tappat rösten redan innan förlängningen hade börjat. 


//Henrik Johansson


Nyhetsarkiv
Nyårskulan 20192019-12-31 17:16
FILM: Eskilscupen 20192019-08-06 14:02
FILM: Blixtcupen 20182018-12-31 16:26
FILM: BUA-cupen 20182018-12-26 17:23
FILM: FUTSAL-DM2018-11-22 20:14
FILM: Ekorrecupen 20182018-11-22 20:04
2018-03-14 11:57
2018-03-12 14:21
FILM: BUA-cupen2017-12-27 20:39
Höstlovsfotbollen 1/112017-10-27 13:22
FILM: Oddebollen 20172017-08-17 19:44
FILM: Topp 10-listan2017-03-05 18:32
FILM: BUA-cupen 20172017-02-14 20:56
Nu kör vi P03/P04!2017-02-08 20:14
FILM: BUA-cupen 20162016-11-28 19:52
 
Sponsorer