Gunnar Nordahls stipendiet
2017-11-25 11:36
Thomas Nordahl , Robert Pettersson, Mikael Johansson och Christer Malmsten
Innan fotbollsgalan delades det ut ett annat fint pris.
Thomas Nordahl delade ut Gunnar Nordahlsstipendiet till Kronängs IF.
Efter en trevlig pratstund på hotellet tillsammans med Thomas och Christer Malmsten (SVFF) så bar det iväg till fotbollsgalan.

Gunnar Nordahl-stipendiet 2017 till Kronängs IF
2017-11-08 17:39
Gunnar Nordahl, 1921-1995.

Stiftelsen för Gunnar Nordahls Minnesfond har tilldelat Kronängs IF 2017 års stipendium. Kronängs IF prisas för att man på ett utmärkt sätt arbetar med inkludering i sin ordinarie fotbollsverksamhet där värdegrundsfrågor tillåts stå i fokus.
Föreningens eget arbete och samarbete med andra organisationer i Borås stad visar på ett konkret sätt upp idrottens kraft och potential som viktig samhällsaktör.

– Kronängs IF har genom en imponerande verksamhet visat på den samhällsnytta som genereras av ideella krafters arbete med barn och ungdomar. Verksamheten bär upp Gunnar Nordahls ideal på ett utomordentligt sätt som gör Kronängs IF till en värdig mottagare av årets stipendium på 20 000 kr, säger stiftelsens ordförande Krister Malmsten.

– Vi är väldigt stolta och glada för den här utmärkelsen. Vi får också ett kvitto på att vår vision och den väg vi medvetet har valt i vårt arbete uppskattas och gör skillnad, säger Kronängs ordförande Christina Lindén.

Fotboll är Kronängs IF:s huvudverksamhet och av föreningens totalt ca 400 medlemmar är cirka 200 involverade i herr-/pojkverksamheten och cirka 130 på dam-/flicksidan. Föreningen har under de senaste åren haft en konstant tillväxt.

Kronängs IF var den första fotbollsföreningen som signerade Borås stads överenskommelse mellan civilsamhället och det offentliga. Under 2017 har man i samarbete med bl.a. det kommunala bostadsbolaget startat ett antal fotbollsskolor i några av stadens socialt utsatta områden.

Sedan drygt tio år arrangerar man Sommarfotbollsskolan där Borås stad är involverad och skolan leds med hjälp av tolv stycken kommunalt anställda feriearbetare, som innan de startar arbetet hos Kronängs IF får 20-timmars utbildning av föreningen och även praktik inom ungdomsverksamheten med barn upp till 12 år.

De ungdomar som deltar i fotbollsskolan bjuds sedan in att delta i föreningens ordinarie verksamhet.

Kronängs IF bedriver också andra samarbetsprojekt tillsammans med fritidsförvaltningen och Svenska Kyrkans fritidsverksamhet i frågor om värdegrund och krishantering. Tillsammans med kyrkan planerar man nu att under 2018 börja arrangera konfirmationsläger med fotboll.

Verksamheten i Kronängs IF är tydligt kopplad till SvFF:s riktlinjer för barn- och ungdomsfotboll och i föreningens egen policy är utbildning och inkludering två av flera nyckelord.

Kronängs IF ordnar inga speciella grupper för inkludering och integration, utan alla som deltar slussas in i ordinarie verksamhet där alla är välkomna och varje individ respekteras som en av andra oavsett ursprung.

I föreningens vision har man myntat begreppet "Kronäng Full Potential" (KFP) och där sammanfattas föreningens ambitioner som "att nyttja fotbollens dragningskraft för att locka, styra, uppfostra och utveckla de många positiva mänskliga värdena i samband med utbildning, träning och att prestera i konkurrens."

Kronängs IF:s arbete har uppmärksammats tidigare. Förra året tilldelades man utmärkelsen "årets integrationsfrämjande förening" av Borås stad och fick också stipendiemedel ur Stig Segerfeldts minnesfond "Rent spel" av Västergötlands FF för arbetet med inkludering av ensamkommande barn och ungdomar.

Gunnar Nordahl-stipendiet som är på 20 000 kr kommer att utdelas till Kronängs IF i samband med Fotbollsgalan i Stockholm den 20 november.

I Stiftelsen Gunnar Nordahls Minnesfond sitter Gunnars son Thomas Nordahl, Björn Ahlberg, och som ordförande Krister Malmsten, Svenska Fotbollförbundet.

Fakta och kuriosa Kronängs IF
  • Anna Svenjeby i landslagströjan 1981.Föreningen grundades 1946 i stadsdelen Norrby i Borås. Namnet hämtades från området runt Kronängsgatan.
  • Kronängs IF har under åren 1978-87 spelat sju säsonger i högsta damserien (plats 27 i maratontabellens).
  • Anna Svenjeby representerade Kronängs IF när hon fick SvFF:s och Dagens Nyheters pris Årets Fotbollstjej 1980. Det var första gången utmärkelsen delades ut. (Det som idag heter Diamantbollen.) Hon var även med och vann EM-guld 1984.
Uppesittarkväll och Bingolottos Julkalender
2017-10-25 14:52

Kronängs IF  kommer som vanligt att sälja till Bingolottos Uppesittarkväll.

Nytt för i år är att vi även kommer att sälja Bingolottos Julkalender

Har ni några frågor så kontakta lagets ledare eller så kan ni ringa till

Kronängs kansli

Mikael

Kronängs IF

Vårt C-lag Seriesegrare första gången på 20 år
2017-10-23 13:33

”Vårt C-lag Seriesegrare första gången på 20 år”

Det har pratats många år om att starta upp ett C-lag i Kronäng, men i november 2016 togs ett beslut att starta igång. Vi började med några trevande träningar i vårvintermörkret, där ett fåtal orkade vara med, till att idag ha en trupp som skulle räcka till två lag.

Under 2017 spelade laget i serien Utveckling B Borås. Laget har mesta dels bestått av gamla lirare från vårt A-lag, men stöttats med en och annan junior. Några matcher hade vi fyra årtionden på planen samtidigt, tala om styrka och gemenskap.

Den viktigaste målsättningen för året, var att ha roligt på plan, samtidigt som man vill vinna så många matcher som möjligt. Ribban höjdes alltefter vinsterna infann sig, och det slutade inte bättre än att vi gick ”Obesegrade” genom serien.

Killarna i truppen ställde verkligen upp, och gjorde säsongen till en fantastisk upplevelse där många roliga skratt kommer att leva kvar.

Ett stort tack till alla Er som varit med och bidragit till Seriesegern!

Från coacherna Thomas o Daniel

Även ETT STORT GRATTIS från Kronängs If