Intersport

Byttorps IF – Kronängs IF: Mål behöver inte alltid vara målet
2017-09-30 16:46

Fredagar har tidigare varit en av få fotbollsfria dagar i min kalender. Men efter den här säsongen är det bara att konstatera att helgen knappast kan inledas på ett bättre sätt än med en kvällsmatch.

Den här gången hade vi åkt till Byttorps IP för en match där Kronäng som, till skillnad från flertalet andra matcher, visade upp en hänsynslös effektivitet framför mål - även om just mål inte alltid behöver vara själva målet.

Matchen

Kronäng inledde matchen tempofattigt, men tog ändå ledningen tidigt efter att Gustav ”Överlappskungen” Isaksson hade visat tålamod i spelet och vänt hem till Hugo ”Pirlo” Andersson, som i sin tur slog ut motståndarnas mittfält med en väl avvägd passning till Casper ”Piqué” Swahn, som gled igenom försvaret och behärskat placerade in ledningsmålet.

Kronäng började spela allt bättre och när Simon ”Bagarn” Lindén (som höll en utmärkt spelbredd matchen igenom) hittade in med bollen centralt kunde Gustav ”Överlappskungen” Isaksson utan större problem sticka fram bollen i djupled på ytan som skapades och Casper ”Piqué” Swahn var på nytt kylig i avslutsmomentet.

Nästa mål uppkom efter att Linus ”Limmet” Söderström fyllde på med en offensiv löpning längs högerkanten och skickade fram bollen till Read Alhsri som fick med sig den ner till kortlinjen och, utan någon vinkel alls, pangade in bollen via första stolpen. Vi återkommer till det här vackra fotbollsmålet.

Strax före halvtid visade Arvid Elmgren Kopp prov på ”smartness”, genom att löpa längs med backlinjen och därmed undvika offsiden. Gustav ”Överlappskungen” Isaksson kunde därför på nytt hitta fram med bollen i djupled och Arvid var klinisk framför mål.

Under halvtidsvilan pratade vi om att det, efter en mindre bra inledning, började se bättre ut vad gäller spelbredd och tålamod, men att vi gärna ville se prov på detta fler gånger under den andra halvleken.

Killarna verkade ha lyssnat på direktiven för nu fick vi se ett Kronäng som inte bara höll spelbredden utan också började vända spelet från kant till kant, vilket drog isär motståndarna och skapade ännu större ytor att anfalla på.

Nästa mål lät vänta på sig en dryg kvart och det var på nytt Casper ”Piqué” Swahn som på nytt forsade igenom försvaret, på framspelning från Simon ”Bagarn” Lindén, och avslutade i steget med en klassisk tåfjutt utom räckhåll för målvakten.

Kronäng fortsatte att spela bra och vi skulle nu få se prov på ett mästerligt fotbollsmål när Thure ”den lurige” Sigge, från högerkanten, skickade in ett långt svepande inlägg mot den bortre stolpen där Simon ”Bagarn” Lindén dök upp och med yttersidan av foten lyckades stöta in bollen i mål i den lilla lucka som fanns kvar. Oerhört vackert!

Målstimmet bara fortsatte när Read Alhsri släppte ut bollen till Arvid Elmgren Kopp som utifrån vänster tittade upp och hittade in i straffområdet till Casper ”Piqué” Swahn som vred tillbaka skottet i målvaktens högra kryss. Ett riktigt klassavslut av den högre skolan!

Casper ”Piqué” Swahn tackade Arvid Elmgren Kopp för kaffet genom att, två gånger om, spela fram sistnämnde i djupled. Arvid, som inte längre verkade se målvakten (vilket brukar vara fallet när en anfallare är inne i den så kallade ”zonen”), avslutade med en imponerande självklarhet båda gångerna och fick därmed avsluta målkalaset.

Sammanfattning

Efter att ha inlett temposvagt och utan tålamod i spelet fick vi under merparten av den första halvleken ändå se ett Kronäng som via en spelbredd såg till att det fanns ytor centralt att anfalla på. Ytor som bortalaget genom bra fart, rörelse och passningar i djupled utnyttjade på ett utmärkt sätt.

Under första delen av den andra halvleken fick vi även se hur Kronäng inte bara höll spelbredden utan även började använda kanterna i anfallsspelet, vilket drog isär motståndarnas försvar ytterligare. Detta resulterade i ett par riktiga kanonanfall där Kronäng, efter tålamod i uppspelsfasen, vände på spelet från den ena kanten till den andra och kom till fina lägen. Något som var extra glädjande att se – även om det inte ledde fram till några mål.

För märkligt nog var den mållösa perioden i andra halvlek också den vi ledare var allra mest nöjda med rent spelmässigt, då den var en uppvisning i just de bitarna vi har fokuserat på mest under hösten: tålamod, spelbredd och spelvändningar.

Under slutfasen blev det tyvärr lite för mycket fokus på att gå rakt framåt och göra fler mål – vilket vi såklart kan ha förståelse för. Men det var lite synd att vi inte kunde behålla samma fina spel halvleken igenom. För även om fotboll går ut på att göra mål - behöver det inte alltid vara målet.

Matchens…

…Prickfria

Linus ”Limmet” Söderström som inte bara var superhabil i defensiven, utan också visade upp ett härligt lugn och tålamod i uppspelsfasen. Låg även bakom ett av målen genom att följa med upp i anfallet. Så ruskigt kul att se Linus!

…Budapest 2005

När Read Alhsri avförande kanonen från en obefintlig vinkel gick allt så snabbt att man inte hann uppfatta att bollen hade gått i mål.

Målet påminde inte så lite om när Zlatan Ibrahimovic sköt Sverige till fotbolls-VM, mot Ungern, en mörk septemberkväll 2005.

…En favorit i repris som håller än

Simon ”Bagarn” Lindén som äntligen fick anledning att visa upp sin känslofyllda tolkning av Cristiano Ronaldo-målgesten igen.

Det har gått lite över ett år sedan undertecknad såg ”Bagarn” göra den första gången (borta i Sparsör) och det kan intygas att den gjordes med samma inlevelse, glädje (och till viss del frustration) som då.

…Mest välförtjänta mål

Av alla mål i matchen var det mest välförtjänta det som aldrig blev mål. Om det hade funnits någon form av rättvisa hade Kasper Johnsens välslagna frispark i den andra halvleken gått via ribban och in - istället för ut.

Kasper har efter detta givit sig själv smeknamnet ”Roberto Carlos”. Men det fick tydligen bara användas under matchreferaten och inte under matcherna. Hmm, nu blir man ju genast lite nyfiken. Varför då?

…Kämpe

Lukas ”Väggen” Gustavsson, som sprang på allt som rörde sig och genom att släppa bollen enkelt var inblandad i ett flertal anfall. En av Sveriges mest positiva anfallare hann även med att åka på en armbåge som resulterade i näsblod.

Även om det såklart aldrig är trevligt med blodvite är det ändå ett tecken på att man har slitit hårt ute på planen och inte tvekat för att gå in i dueller. Bra jobbat Lukas!

… Déjà vu

I en match för ett par år sedan där seger hade inneburit en kvalplats upp till division tre, skar undertecknads lillebrorsa in från vänster i straffområdet och placerade in segermålet i den bortre burgaveln.

Problemet var bara att bollen tog i hjulet och studsade ut igen, varpå domaren av någon outgrundlig anledning underkände målet och Gerdsken blev kvar i division fyra.

Så när Casper ”Piqué” Swahn råkade ut för samma sak under den andra halvleken blev det mer ett ”jaha, nu var det dags igen” än ett ”vad hände nu?”.

…Efterlysning!

Arvid Elmgren Kopp hävdade med bestämdhet efteråt att han hade gjort fyra mål i matchen. Fast om man tittar på filmen från matchen är det svårt att få det till något annat än tre.

Arvid brukar ju å andra sidan ha koll på läget, så det finns nu starka misstankar om att målet kan ha stulits och att en av polisen okänd gärningsman har sprungit från platsen.

Enligt kriminalprofessor Leif GW Persson tyder tillvägagångssättet och avsaknaden av spår på en mycket kompetent gärningsman som visste precis vad han gjorde.

Målet ska enligt ett huvudvittne ha gjorts med högerfoten och med ett par nyinköpta fotbollsskor på fötterna. Var du på plats på Byttorps IP i fredags kväll och såg det försvunna målet? Ring vårt journummer för stöldgods. 08-702 00 90.