Intersport
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

IFK Örby – Kronängs IF: Stridens hetta & Kronängshjärta
2018-05-28 22:47

Har varit och kollat på fotbollsmatch på Örbys A-plan en gång tidigare.


Den gången var det brorsans lag Gerdskens BK som ”bara” skulle åka och hämta en klar trepoängare mot bottenlaget Örby för att därigenom säkra seriesegern och avancemanget upp till division tre.


Gerdsken gjorde inte en av sina bättre matcher på säsongen, men ledde ändå med 1–0 tills det återstod ynka två minuter att spela. Då utspelade sig en spelsekvens på ett par sekunder som jag återigen blev motvilligt påmind om när vi tog klivet in på Örby IP och blickade ut över planen. 


Kommer tyvärr aldrig att glömma hur Örbys mittback slog en lång passning som svepte över hela planen - fram till den djupledslöpande anfallaren som fick bollen över sig, väntade in den och på direktvolley lyckades vrida bollen stenhårt upp i det vänstra krysset.


Ett av de absolut vackraste och svåraste fotbollsmålen jag någonsin har sett. Ett mål som den här anfallaren inte skulle göra om en gång på tusen försök. Men också ett mål som gjorde att Gerdsken till slut tappade seriesegern på målskillnad med ett mål (!) mot Ulricehamn.


Det är nog redan preskriberat nu. Så om ni bortasupportrar tyckte att plåten bak på läktaren såg lite bucklig ut på ett ställe, kan jag nog erkänna mig skyldig till det.


I stridens hetta är det inte alltid man lyckas behålla lugnet och tänka efter. Därmed kan det bli fel ibland, även om man inte menar något illa med det. Något som vi med all önskvärd tydlighet fick lära oss den här söndagskvällen när Kronäng gästade Örby i en udda fotbollsmatch.  


Matchen


Kronäng började matchen bäst, men tappade ganska snabbt initiativet och när Örby dessutom tog ledningen på straff var den tuffa starten ett faktum.


Det var egentligen först efter att Örby hade utökad ledningen på en hörna, som Kronäng kom igång på allvar igen och började hitta fram till klara målchanser.


Som när Dek ”Kryckan” Ibrahim höll på att skjuta sönder ribban eller när Hugo ”Pirlo” Andersson gav sig iväg på en djupledslöpning och sånär kunde stöta bollen i mål förbi den utrusande målvakten.


Kronäng skulle till slut få utdelning när Dek ”Kryckan” Ibrahim hittade fram med bollen till Hugo ”Pirlo” Andersson, som hade tagit en ny fin löpning från mittfältet och lika osjälviskt som briljant serverade Arvid Elmgren Kopp, som slutförde det finfina anfallet med att placera in bollen i mål. Så ska det se ut killar!


I halvtid pratade vi om att fortsätta på samma sätt som i slutet av den första halvleken då enkelheten var det som hade tagit oss in i matchen.


Men den andra halvleken skulle bli något helt annat efter att Örby relativt tidigt hade utökat sin ledning genom att vara hetast på en ribbskottsretur. Kronäng åkte då på kort tid nämligen på två utvisningar på grund av snack och fick spela lite mer än halva den andra halvleken med nio spelare.


Ett minst sagt prekärt läge, men precis som vi har sett ett antal gånger tidigare är det här gänget inga som viker ner sig i första taget. Kronäng flyttade istället upp spelet och var det laget som skapade flest målchanser.


Örby, som hade högre effektivitet när de väl fick sina lägen, hann med ett mål till innan Isak ”the magic left foot” Sångberg, som hade tagit över kaptensbindeln hittade fram en av sina patenterade djupledspassningar till Read Alhsri som fick med sig bollen förbi målvakten och satte dit reduceringen.


Även om Örby till slut fick sista ordet när Kronäng inte riktigt orkade hålla upp koncentrationen under slutminuterna, var det helt klart så att Kronängsspelarna kunde gå av planen med högt huvud med tanke på sättet de genomförde slutfasen av den andra halvleken på.


Sammanfattning


Precis som mot Södra Vings i torsdags hade Kronäng till en början problem att hitta enkelheten i spelet. Det var många gånger det korta alternativet valdes framför det längre på ytan bakom motståndarnas backlinje, vilket ledde fram till att Örby vid upprepade tillfällen kunde vinna tillbaka bollen och ställa om till anfall med ett par kvicka spelare.


När Kronäng väl började hitta variationen i passningsspelet och fylla på med fler offensiva löpningar, hade Örby problem att hänga med och då skapades tillräckligt med chanser för att jämna ut matchen även målmässigt.


Men det här var inte Kronängs kväll och det blev som nämnt en märklig andra halvlek med tanke på det numerära underläget. Den typen av beteende som ledde fram till utvisningarna är inte acceptabelt varken på eller utanför plan så det är svårt att argumentera emot domarens beslut.


Låt oss hoppas att det här kan bli en nyttig lärdom och påminnelse om vikten att behärska sig, behålla lugnet i stridens hetta och fokusera på de saker vi själva har möjlighet att påverka. För som vi har pratat om hela tiden är ett korrekt uppträdande och inställning de två viktigaste grundbultarna.  Därefter kommer det fotbollsmässiga.


Därmed gick det inte att känna något annat än stolthet när man såg hur mycket Kronängshjärta killarna visade upp med två man mindre på planen. Kronäng kämpade verkligen och slet för varandra och lyckades på något märkligt sätt bita sig kvar och ta tillbaka initiativet i matchen. Med lite högre effektivitet i avslutssituationerna är det faktiskt fullt möjligt att matchen hade slutat oavgjort.


Nu blev det inte så. Men på ett sätt var det en vacker seger i sig att få se vilket ansvar killarna var beredda att ta i ett läge när många andra säkert hade velat byta, duscha och åka hem innan slutsignalen. Tack för att ni inte gjorde det, då er härliga drivkraft är en stor anledning till att jag uppskattar er så mycket killar!


Matchens…


…”Fråga Hugo”

Vi har länge pratat om hur vi vill att våra mittfältare ska fylla på med offensiva löpningar i djupled när anfallaren har mött och fått bollen.


Om det någon som fortfarande undrar hur man gör behöver ni INTE ”ta det med VFF” den här gången. Lovar att det går betydligt snabbare att fråga Hugo ”Pirlo” Andersson som under den här matchen visade hur man gör - med ett par klockrena löpningar som ledde fram till en framspelning och sånär ett mål.


                                                     ***

VM-femman # 3


Fotbolls-VM närmar sig med stormsteg. I skrivande stund är det bara 16 dagar, 18 timmar, 3 minuter och 44 sekunder kvar till fotbollsfesten. Så vi kör vidare med den tredje deltävlingen!


Då de tidigare deltävlingarna har visat sig vara rätt så knepiga, har vi gjort om poängräkningen så att alla som skickar in får poäng för varje korrekt svar.


Så vad tror ni nu om dessa påståenden? Är det sant eller falskt?


1. I VM 2002 i Japan/Sydkorea hamnade Sverige i ”dödens grupp” med Argentina, England och Nigeria. En grupp som Sverige vann.  


2. I VM 2014 i Brasilien hamnade Costa Rica i ”dödens grupp” med Uruguay, England och Italien. En grupp som Costa Rica vann.


3. Rumänien inledde VM 1998 i Frankrike med två raka segrar. Något som skapade så stor glädje att samtliga spelare i laget färgade håret blont inför den sista gruppspelsmatchen. Men glädjen blev kortvarig - för efter hårfärgsbytet vann Rumänien inte en match och fick lämna turneringen i åttondelsfinalen.


4. Det gjordes inte ett enda självmål under fotbolls-VM i Brasilien för fyra år sedan. Något som aldrig tidigare hade hänt i VM-historien.


5. Henrik har sagt upp sig från ett jobb för att kunna följa fotbolls-VM.


                                                      ***


Hur gör man för att delta i tävlingen?

 

Enkelt.


Ni sms:ar in era svar till 076 – 273 01 83


Svara på de fem påståendena med S för sant och F för falskt och avsluta med ert namn enligt nedan exempel:


F-S-F-S-F //Ola-Conny


                                                       ***


Rätt svar från ”VM-femman” - #2


1. När Sverige senast var med i ett fotbolls-VM (Tyskland 2006) gjordes alla de svenska målen när Zlatan Ibrahimovic INTE fanns med på planen. (S)


2. I fotbolls-VM i Brasilien för fyra år sedan bet den uruguayanske stjärnanfallaren Luis Suárez den italienske mittbacken Giorgio Chiellini i nacken. (F – det var i axeln han bet).


3. Den tyske anfallaren Miroslav Klose är den spelare som har gjort flest VM-mål i fotbollshistorien. (S)


4. Yaya Tourés storebror Kolo Touré missade Elfenbenskustens VM-premiär i Sydafrika-VM 2010. Anledningen? Han lyckades gå på fel flygplan och hamnade i ett helt annat land. (F)


5. När Spanien vann VM i Sydafrika 2010 var det landets första VM-guld i fotboll någonsin. (S)


//Henrik Johansson


Nyhetsarkiv
Nyårskulan 20192019-12-31 17:16
FILM: Eskilscupen 20192019-08-06 14:02
FILM: Blixtcupen 20182018-12-31 16:26
FILM: BUA-cupen 20182018-12-26 17:23
FILM: FUTSAL-DM2018-11-22 20:14
FILM: Ekorrecupen 20182018-11-22 20:04
2018-03-14 11:57
2018-03-12 14:21
FILM: BUA-cupen2017-12-27 20:39
Höstlovsfotbollen 1/112017-10-27 13:22
FILM: Oddebollen 20172017-08-17 19:44
FILM: Topp 10-listan2017-03-05 18:32
FILM: BUA-cupen 20172017-02-14 20:56
Nu kör vi P03/P04!2017-02-08 20:14
FILM: BUA-cupen 20162016-11-28 19:52
 
Sponsorer